Ισιγκ: Αυστηρότεροι κανόνες για την υιοθέτηση του ευρώ

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 09:47

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για την υιοθέτηση του ευρώ θα είναι πολύ πιο αυστηροί για τα νέα μέλη της Ε.Ε., μετά την εμπειρία με την Ελλάδα, προειδοποιεί ο Ότμαρ Ίσιγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η σκληρή αυτή στάση του Γερμανού οικονομολόγου έναντι των χωρών που προσβλέπουν στην ένταξη, χαρακτηρίζεται ως πλήγμα κατά της Λιθουανίας που ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα στηρίξει την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωζώνη το 2007, παρά το ότι προς το παρόν περνά το τεστ του πληθωρισμού.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί αν δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης» τονίζει ο κ. Ίσιγκ σε συνέντευξή του στο μηνιαίο γερμανικό περιοδικό Kapital.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χώρα μας, που στα χαρτιά -όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters- πληρούσε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά αργότερα αναθεώρησε τα του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ο κ. Ίσιγκ απάντησε ότι το μάθημα αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη.

«Όλα τα ενδεδειγμένα μαθήματα μπορούν να βγουν από αυτή την περίπτωση. Τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα εξετασθούν με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα» τόνισε ο κ. Ίσιγκ.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν την ευθύνη για την παρουσίαση των εκθέσεων, το Μάιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα