Προσδοκίες από τη νέα συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Πολυζωγόπουλος
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 10:40

ΠΕΜΠΤΟΣ γύρος των διαπραγματεύσεων σήμερα για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με συνάντηση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ προσδοκούν μια νέα βελτιωμένη πρόταση από την εργοδοτική πλευρά για το ποσοστό των αυξήσεων στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση και βάση συμφωνίας.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ έχουν ζητήσει για το 2006 αυξήσεις 7,5% στα κατώτατα όρια μισθίων και ημερομισθίων σε δύο δόσεις (4% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και 3,5% από την 1η Ιουλίου), με τη μεσοσταθμική αύξηση να υπολογίζεται στο 5,8% περίπου για φέτος σε σχέση με τον πληθωρισμό του 2005.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στην τελευταία συνάντηση συνέκλιναν σε μια πρόταση για αυξήσεις συνολικά 8% στη διετία 2006-07 σε δόσεις, επισημαίνοντας ότι με την πρόταση αυτή εξαντλούνται τα ήδη στενά όρια που υπάρχουν.

Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε χθες ότι «οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής και ανοχής, απαιτούν ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις και όχι αυξήσεις εμπαιγμού και επαιτείας που διευρύνουν ακόμη περισσότερο την απόκλιση με τους μισθούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ζήτησε από την εργοδοτική πλευρά «πρόταση ευθύνης» που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και δεν θα πυροδοτήσει κοινωνικές συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, χθες, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις και είπε ότι αν δεν υπάρξει κάποια θεματική αλλαγή, η σύγκρουση είναι ορατή.

Αυτό θα αποφασιστεί μετά τη σημερινή συνάντηση και ανάλογα με τις εξελίξεις από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο τελικά, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις.

Η ΟΤΟΕ

Αποφάσεις αγωνιστικού περιεχομένου θα λάβει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, που συνέρχεται για να αξιολογήσει την κατάσταση και να χαράξει την περαιτέρω πορεία.

Το ασφαλιστικό και οι συμβάσεις αποτελούν τα μεγάλα ζητήματα για τον κλάδο, που βρίσκεται σε αναταραχή και για τα οποία η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς.

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα