Eμπορική: Κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2005

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 17:11
UPD:18:21

Στα 76 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2005 τα μετά φόρων κέρδη του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας σε σχέση με ζημιές 104 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 114,6 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα με τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας ύψους 115,3 εκατ.), έναντι ζημιών 94 εκατ. ευρώ το 2004.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρά τις μεγάλες αρρυθμίες από τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, η κερδοφορία βελτιώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της σταδιακής ανάκαμψης των βασικών κατηγοριών οργανικών εσόδων και της αισθητής συρρίκνωσης των λειτουργικών εξόδων.

Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου είναι αρνητικά επηρεασμένα από ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ της Φοίνιξ που αναλογούν στην Εμπορική, ζημιές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) που αναλογούν στην Εμπορική, ζημιές ύψους 3,9 εκατ. ευρώ της θυγατρικής στην Κύπρο που αναλογούν στην Εμπορική και επιβαρύνσεις 6,2 εκατ. ευρώ από διαφορές φορολογικού ελέγχου παρελθουσών χρήσεων (προήλθαν από διαφορές που αφορούσαν τις θυγατρικές Ερμής ΑΕΔΑΚ και Εμπορική Leasing).

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γεώργιος Προβόπουλος επεσήμανε ότι "το 2005 ήταν μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τον Ομιλο της Εμπορικής: η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της Τράπεζας, η κεφαλαιακή της ενδυνάμωση και η δυναμική επιστροφή του Ομίλου στην κερδοφορία ήταν το τρίπτυχο της στοχοθεσίας μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι προσπάθειες όλων μας οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τις αρρυθμίες που προκάλεσαν, τα μεγέθη και τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες παρουσιάζουν μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα εμφανή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μετά την εξυγίανση του Ομίλου, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης εισέρχεται πλέον στην πιο κρίσιμη φάση της. Θεωρούμε αναγκαίο να ολοκληρωθεί η φάση αυτή στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα αποπροσανατολισμού του προσωπικού".

Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, και την πρόσληψη της Citigroup ως συμβούλου του Δημοσίου, η τράπεζα προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου, προκειμένου να συνδράμει τη Διοίκηση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% και διαμορφώθηκαν σε 609,9 εκατ. ευρώ (27,8 εκατ. ευρώ αφορούν έξοδα τόκων που σχετίζονται με την ύψους 786,3 εκατ. ευρώ υποχρέωση προς ασφαλιστικούς οργανισμούς). Προσαρμόζοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους για το συγκεκριμένο έξοδο, αυτά θα διαμορφώνονταν σε 637,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,4% έναντι του 2004, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει τη στροφή προς την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, οι οποίες αποτελούν πλέον το 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας έναντι 38% το Δεκέμβριο του 2004.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 6,4% σε 146 εκατ. ευρώ και προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αύξηση των χορηγήσεων. Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες διαμορφώθηκαν σε 16,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 44,9% έναντι του 2004. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις εξυγιαντικές προσπάθειες του Φοίνικα στον κλάδο αυτοκινήτου.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος. Συνεπεία της πρόσφατα ψηφισθείσας νομοθετικής ρύθμισης για το ασφαλιστικό 786,3 εκατ. ευρώ θα βαρύνουν την καθαρή θέση, δηλαδή κατά περίπου 75 εκατ. ευρώ επιπλέον των αρχικών υπολογισμών, διαμορφώνοντας έτσι το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) σε 8,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα