ΕΛΠΕ: Μέρισμα 229,2 εκατ. έφερε το ρεκόρ παραγωγής

Ο τζίρος το 2018 αυξήθηκε κατά 22% στα 9,769 δισ. ευρώ
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 10:09
UPD:10:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ

Οι εξαγωγές των ΕΛΠΕ το 2018 έφτασαν τους 9,4 εκατ. τόνους.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Επίπεδα ρεκόρ άγγιξαν το 2018 οι εξαγωγές των ΕΛΠΕ, οι οποίες έφτασαν τους 9,4 εκατ. τόνους, αναδεικνύοντας τη θέση του Ομίλου ως ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα. 

Το ρεκόρ αυτό συνοδεύτηκε πέρυσι με ιστορικό υψηλό και στην παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 3% και έφτασε τους 15,5 εκατ. τόνους, με συνέπεια ο τζίρος των ΕΛΠΕ να διαμορφωθεί στα 9,769 δισ., αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το 2017, και να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία. Έτσι, οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του ισολογισμού και τη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, οδήγησαν το Δ.Σ. του Ομίλου σε πρόταση διανομής συνολικού μερίσματος 229,2 εκατ. ευρώ για το 2018, δηλαδή 0,75 ευρώ ανά μετοχή. 

Διύλιση
Τα ισχυρά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2018 αποτυπώνονται στα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA, τα οποία ανήλθαν το 2018 στα 730 εκατ. ευρώ, καθώς και στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη που άγγιξαν τα 296 εκατ. ευρώ. Αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα άσκησε η αναμενόμενη πτώση στην κερδοφορία λόγω του δυσμενέστερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης σε σχέση με πέρυσι, όπως καταγράφεται με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων Μεσογείου και την ισχυροποίηση του ευρώ.  

Ωστόσο, η επίδραση αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την υψηλή διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων καθώς και την αυξημένη υπερ-απόδοση, καθιστώντας το 2018 μια από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά από πλευράς επιδόσεων. Έτσι, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA παρουσίασαν κάμψη 12% έναντι του 2017, και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη μείωση 20%. 

Τα μεγέθη
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ (-44%), καθώς έχουν επηρεαστεί αρνητικά, εκτός από την αποτίμηση των αποθεμάτων στο Δ’ τρίμηνο, με σειρά από έκτακτες μη λειτουργικές προβλέψεις. Οι σημαντικότερες που επηρέασαν τα αποτελέσματα αφορούν τη λογιστική απομείωση της αξίας της ΔΕΣΦΑ, την πρόβλεψη για τις αυξημένες τιμές CO2, καθώς και άλλες προβλέψεις για μη λειτουργικά στοιχεία.

Πέρα από την υψηλή κερδοφορία, το 2018 χαρακτηρίστηκε από την περαιτέρω βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου, με εξομάλυνση παλιών οφειλών προς προμηθευτές και σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Ουσιαστική συνεισφορά σε αυτό είχε η ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ (31%) και τα ΕΛΠΕ (35%) στο κοινοπρακτικό σχήμα SENFLUGA, των ευρωπαϊκών εταιρειών Snam, Enagas Internacional και Fluxys, καθώς και η είσπραξη από τα ΕΛΠΕ του αναλογούντος τιμήματος των 284 εκατ. ευρώ στο Δ’ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι από το τελικό μέρισμα ποσό 0,25 ευρώ ανά μετοχή αφορά έκτακτη διανομή από τα έσοδα της πώλησης ΔΕΣΦΑ. Το υπόλοιπο του τιμήματος της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείων και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Όσον αφορά το Δ’ τρίμηνο, τα συγκρίσιμα EBITDA άγγιξαν τα 156 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 8% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 57 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 4% έναντι του 2017. 

«Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου ΕΛΠΕ διατηρήθηκε και το 2018, παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η υποχώρηση ενδεικτικών περιθωρίων, η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του 2017, η σημαντική πτώση των διεθνών τιμών αργού το Δ’ τρίμηνο και η συνακόλουθη μείωση αξίας αποθεμάτων, αλλά και οι αυξημένες τιμές ρύπων CO2», σημειώνει ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, πρόεδρος και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου. Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, τα αποτελέσματα του 2018 διαμορφώνουν τον μέσο όρο των συγκρίσιμων κερδών EBITDA της 4ετίας 2015-2018 στα 763 εκατ. ευρώ, έναντι 350 εκατ. της περιόδου 2011-2014. Επίσης, για την 4ετία 2015-2018, ο μέσος όρων των συγκρίσιμων καθαρών κερδών άγγιξε τα 300 εκατ., έναντι 63 εκατ. της προηγούμενης τετραετίας.

Ως καλύτερες των αναμενομένων, με βάση την επιδείνωση του περιβάλλοντος διύλισης, χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του 2018 ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, αναπληρωτής διευθύνων συμβούλου του Ομίλου, πιστώνοντας αυτή την εξέλιξη στην αύξηση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των διυλιστηρίων, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η εισήγηση του Δ.Σ. για τη διανομή μερίσματος που ανέρχεται σε 0,75 ευρώ ανά μετοχή, μαζί με την έκτακτη διανομή λόγω ΔΕΣΦΑ, έχει ως συνέπεια η συνολική μερισματική απόδοση να προσεγγίζει το 10%, επίπεδο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τόσο σε σχέση με το ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης όσο και με την εγχώρια αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες δραστηριότητες των ΕΛΠΕ, όπως προσθέτει, «ο Όμιλος υλοποιεί όλες τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες της αγοράς, εν όψει των αλλαγών στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων που θα ισχύσουν από το 2020». «Στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου για τον Όμιλο εντάσσεται η ανάπτυξη και διείσδυση σε νέους τομείς των ΑΠΕ, αλλά και η αξιοποίηση με προσεκτικά βήματα των δυνατοτήτων στον κλάδο έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα