Το Hilton Κύπρου στην Εθνική Πανγαία

Συμφωνία με την CTDC για το 96,82%
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 16:14
UPD:16:14

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην Κύπρο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton Cyprus στη Λευκωσία. 

Όπως ανακοινώθηκε, υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC), ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο (65%), την Invel Real Estate.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας CTDC, έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία Vibrana Holdings Ltd, στην οποία η Πανγαία κατέχει ποσοστό 90% και ο όμιλος της Invel 10%. 

H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού ξενοδοχείου 5* στη Λευκωσία της Κύπρου, δυναμικότητας περίπου 300 δωματίων. Το 75,08% της CTDC ελέγχει η MIG, το 21,74% ο όμιλος Louis και μικρότερα ποσοστά διάφοροι μικρομέτοχοι. Στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη δημόσια προσφορά για την απόκτηση από τη Vibrana του συνόλου των μετοχών της CTDC. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου.

Έχει προηγηθεί η εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Lasmane Properties, ιδιοκτήτριας ακινήτου στη Λευκωσία στο οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ξενοδοχείο 140 δωματίων υπό την επωνυμία Holiday Inn, έναντι τιμήματος 11,2 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί πλήρως (με προβλεπόμενο κόστος ανακατασκευής περίπου 4,5 εκατ.) και να λειτουργήσει ως πολυτελές ξενοδοχείο. 

Επίσης πέρσι η Πανγαία συμφώνησε για την εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου του CYREIT Variable Investment Company (Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων - ΟΕΕ), ο οποίος έχει στην κατοχή του 21 εμπορικά ακίνητα στην Κύπρο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Διεργασίες στην Invel

Στο μεταξύ, εντός του μήνα αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2013 με την Invel. Εκτός απροόπτου, η ΕΤΕ θα πουλήσει στην Invel το σύνολο της συμμετοχής της στην Πανγαία, δηλαδή το 33% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για τη νέα συμφωνία προχωρούν και παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Invel προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την εξαγορά του 33% της Πανγαία, που θα την καταστήσει πλέον τον μοναδικό της μέτοχο. Στην εν λόγω επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund), με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, συμμετέχουν τα επενδυτικά κεφάλαια Castlelake και Coller Capital. Όπως εκτιμάται, η Invel θα εξαγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό της ΑΕΕΑΠ με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Μετά την έξοδο της Εθνικής, η ΑΕΕΑΠ θα επιχειρήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και για να αποκτήσει ικανή διασπορά στη μετοχή της όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις ΑΕΕΑΠ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα