Ιαπωνία: Μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 07:33

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία, από τα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους τον Μάρτιο, στην πρώτη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας μετά το τέλος της πολιτικής της για την καταπολέμηση του αντιπληθωρισμού. Οι εταιρείες, προγραμματίζουν να δαπανήσουν περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Ο δείκτης της έκθεσης της Bank of Japan, Tankan υποχώρησε 20 μονάδες από 21 μονάδες τον Δεκέμβριo, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Τόκυο. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχανιών, αυξήθηκε στο 18 και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα, καθώς εικάζεται ότι η έκθεση θα ισχυροποιήσει την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών. Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. χρησιμοποιούν τα αυξημένα κέρδη για να κατασκευάσουν εργοστάσια, ώστε να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ωθώντας την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά.

Η απόδοση των ομολόγων 1,6% που λήγουν τον Μάρτιο του 2016, αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης, στο 1,820%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2004, στις 11:16 π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε 1,4%, φθάνοντας στις 17.304,76 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών.

Το γιέν υποχώρησε στα 118,06 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από 117,62 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η ανεργία, μειώθηκε στο 4,1% τον Φεβρουάριο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1998, σύμφωνα με σχετική έκθεση την περασμένη εβδομάδα και οι μισθοί αυξήθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο, για πέμπτη φορά μέσα σε έξι μήνες.

Η έρευνα Tankan, που δείχνει την οικονομική προοπτική βραχυπρόθεσμα, έγινε μεταξύ 10.097 εταιρειών από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου. Οι ερωτήσεις στις εταριείες αφορούν την προοπτική των επιχειρηματικών τους σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, των κερδών, των δαπανών και των προσλήψεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα