Αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Συνάντηση Π. Δούκα με τον Αιγυπτιο ομόλογό του Γιουσούφ Μπούτρος Γκάλι
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 17:11

Την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στον οικονομικό τομέα αποφάσισαν κατά την σημερινή τους συνάντηση στο Κάιρο ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι (ανιψιό του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι).

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Γκάλι εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αύξηση των επενδύσεων των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αίγυπτο, ενώ θεώρησε ιδιαίτερα σημαντική την προοπτική να πραγματοποιηθούν και επενδύσεις στην Ελλάδα από Αιγυπτίους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, υποσχέθηκε την στήριξη της Ελλάδας προς τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, με την ανταλλαγή θεμάτων τεχνογνωσίας σε ζητήματα φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνομολόγησης διμερούς συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας που θα θεσμοθετήσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών υπηρεσιών των δύο χωρών, και παράλληλα να υπάρξει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν θέματα λαθρομετανάστευσης που αφορούν στις τελωνειακές υπηρεσίες.

Στον τομέα της φορολογίας, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι η Ελλάδα να στηρίξει την Αίγυπτο στον τομέα αυτό με την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Όσον αφορά τον τομέα της Ναυτιλίας, οι κ.κ. Δούκας και Γκάλι εξέφρασαν την άποψη ότι είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας θαλασσίων μεταφορών, ενώ υποστήριξαν από κοινού την θέληση των δύο κρατών να συμβάλλουν στη δημιουργία νέας ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και Αιγύπτου, στα λιμάνια Αλεξάνδρειας και Δαμιέτης στην Αίγυπτο, ένα ζήτημα που και οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν ιδιαίτερα θετικά.

Επίπρόσθεται ο Έλληνας υφυπουργός συζήτησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του τη δυνατότητα μελλοντικών επενδυτικών δραστηριοτήτων από Έλληνες εφοπλιστές στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Αραβικό Κόλπο γενικότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα