Επενδύσεις 15 εκατ. τρέχει η κονσερβοποιία Κρόνος

Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 20%
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 10:14
UPD:10:14

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ υλοποιεί, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, η κονσερβοποιία φρούτων Κρόνος, η οποία έκλεισε τη χρήση του 2018 πετυχαίνοντας αξιοσημείωτη ανάκαμψη των μεγεθών της.

Η Κρόνος, που εδρεύει στο Μαυροβούνι Πέλλας και είναι η πιο ιστορική ελληνική εταιρεία του κλάδου, εξάγει κομπόστες ροδάκινου, βερίκοκου και φρουτοκοκτέιλ σε περισσότερες από 80 χώρες. Η βορειοελλαδική βιομηχανία κατάφερε πέρυσι να καλύψει το έδαφος που είχε χάσει το 2017 λόγω της μειωμένης παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, σημειώνοντας αύξηση τζίρου κατά σχεδόν 30%, στα 49,3 εκατ. ευρώ, και σημαντική άνοδο της προ φόρων κερδοφορίας της, στην περιοχή των 2,5-3 εκατ. ευρώ.

Σε όλο τον κόσμο

Οι εξαγωγές της Κρόνος αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο του τζίρου της και κατευθύνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ασία (Ταϊλάνδη, Ν. Κορέα, Μαλαισία, Ιαπωνία κ.ά.), τη Βόρεια Αφρική, την Αυστραλία, ακόμα και τη Νέα Ζηλανδία. Όπως εξηγεί στη «Ν» η διευθύνουσα σύμβουλος της Κρόνος, Νάντια Σαΐτη, η εταιρεία συνεχίζει τη στρατηγική διαμοιρασμού του εξαγωγικού της ρίσκου, δίνοντας έμφαση στις Τρίτες Χώρες και μειώνοντας την εξάρτησή της από την κορεσμένη ευρωπαϊκή και δη γερμανική αγορά, η οποία πάντως παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης της.

Επόμενος μεγάλος εξαγωγικός στόχος είναι η αγορά της Μέσης Ανατολής, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Εξοπλισμός - κτήρια

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το 2017 δύο επενδυτικά προγράμματα, το ένα μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ύψους 10 εκατ. ευρώ και το δεύτερο μέσω του Αλέξανδρος Μπαλτατζής ύψους 5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν υλοποιηθεί ήδη κατά 50% και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν μεταξύ 2020-2021. Οι εν εξελίξει επενδύσεις της Κρόνος αφορούν τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού, την επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων αλλά και τη δημιουργία νέων χώρων τυποποίησης/αποθήκευσης (αυτοί έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία).

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, η Κρόνος εκτιμάται ότι θα έχει αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τους 1.000 τόνους νωπών φρούτων ημερησίως που μπορεί να επεξεργάζεται σήμερα. Μάλιστα, από πέρυσι παράγει δύο νέα προϊόντα και συγκεκριμένα την κομπόστα σε βάζο αλλά και μικρά κομματάκια φρούτου, σε ασηπτική συσκευασία, που κατευθύνονται στις βιομηχανίες, που με τη σειρά τους παράγουν γιαούρτια και παγωτά.Η μακεδονική βιομηχανία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 50.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού και συνεργάζεται με περίπου 10.000 παραγωγούς, κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα. Στις θερινές περιόδους αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Πέλλα απασχολώντας σχεδόν 1.000 εργαζόμενους - τους 120 σε μόνιμη βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα