Δυναμικό ξεκίνημα

Από την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις
Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 00:01

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο για τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την αισιοδοξία που έσπειραν τα κέρδη του πρώτου. Ενας χείμαρρος εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) πυροδότησε χρηματιστηριακό ράλι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με το γερμανικό δείκτη DAX να καταρρίπτει υψηλό ρεκόρ πενταετίας και τον Nikkei να απογειώνεται σε νέα υψηλότερα επίπεδα εξαετίας.

Η έντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων οδήγησε υψηλότερα τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ πυροδότησε ράλι τιμών στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για τις κερδοφορίες πρώτου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2001.

Στην Ευρώπη πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν οι μετοχές εταιρειών του αεροπορικού και τηλεπικοινωνιακού τομέα, με πρώτη στη σειρά την Alcatel, τη μεγαλύτερη εταιρεία ευρυζωνικού διαδικτυακού εξοπλισμού παγκοσμίως, μετά την απόφασή της να συγχωνευθεί με τη Lucent Technologies, ενώ επίκειται και μείωση του προσωπικού της κατά 10%.

«Οι συγχωνεύσεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη χρηματιστηριακή αγορά», σύμφωνα με τον Κριστόφ Ντόνι, στρατηγικό αναλυτή στην Kepler Equities στο Παρίσι, «δεδομένου μάλιστα ότι επεκτείνονται πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων».

Κέρδη σημειώνουν οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης Air France και Lufthansa, καθώς η Goldman Sachs αύξησε τη σύστασή της για τις μετοχές του κλάδου σε «neutral» από «cautious», καθώς διαβλέπει διευρυμένα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 1.381,70 μονάδες απέχοντας μια ανάσα από το υψηλό ρεκόρ πενταετίας μετά τα κέρδη 7,5% του πρώτου τριμήνου σε μια έκρηξη στη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Στη Wall Street οι χαμηλότερες του αναμενόμενου αναφορές για το δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ έδωσε το σύνθημα στη χρηματιστηριακή αγορά ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να έχει έδαφος για να τερματίσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 oποίος κέρδισε 3,7% το πρώτο τρίμηνο σημείωσε ράλι 0,9%. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,60% στις 17.333,31 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα