ΥΕΝ: Δε νοείται βελτίωση της θέσης του ναυτικού χωρίς ανταγωνιστικό στόλο

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 17:28

Για πρώτη φορά φέτος εορτάζεται στις 5 Απριλίου η Ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τη στήριξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σε μήνυμα του στους ναυτικούς και τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο αρμόδιος υπουργός Εμ. Κεφαλογιάννης τονίζει «η εμπορική της ναυτιλία έχει διαδραματίσει και εξακολουθεί να διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, στην αύξηση του κύρους της σε διεθνές επίπεδο, στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή... Αποτελεί πεποίθηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι η σχέση μεταξύ των δύο στοιχείων, του άψυχου (πλοίο) και του έμψυχου (ναυτικός) είναι αμφίδρομη. Δε νοείται βελτίωση της θέσης του Ελληνα ναυτικού χωρίς να υπάρχει ένας μεγάλος και ανταγωνιστικός ελληνικός στόλος. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικός ελληνικός στόλος χωρίς τη διαφύλαξη της ναυτικής τεχνογνωσίας που διαθέτει ο ποιοτικός Ελληνας ναυτικός.

Με βάση τη σκέψη αυτή, το ΥΕΝ στήριξε και στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, τη στήριξη του ναυτικού επαγγέλματος και της απασχόλησης, δίνοντας βάρος στη χάραξη στρατηγικών πολιτικών στόχων για τα επόμενα χρόνια και όχι σε αποσπασματικές προσεγγίσεις. Γνώμονα της σταθερής πολιτικής του ΥΕΝ αποτελεί η παραδοχή ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την πλέον κρίσιμη για το μέλλον του τομέα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα αντιμετωπίζει σε διεθνές επίπεδο ελλείψεις επαρκώς εκπαιδευμένων αξιωματικών. Οι συναφείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το έτος 2010 η έλλειψη αξιωματικών σε παγκόσμιο επίπεδο θα ξεπεράσει το όριο των 45.000. Δυστυχώς η απαισιόδοξη αυτή εικόνα αφορά κατά μείζονα λόγο και την κοινοτική ναυτιλία...

Η τεχνολογία προβλέπεται ότι θα αυξήσει την ταχύτητα των πλοίων καθώς και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους. Τα περιθώρια του ανθρώπινου λάθους θα στενέψουν, γι' αυτό καθίσταται επιτακτική η περαιτέρω αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα και ανάδειξη της ναυτικής εκπαίδευσης σε ακρογωνιαίο λίθο της δραστηριοποίησης στο θαλάσσιο στίβο. Η προώθηση από το ΥΕΝ και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νέου Νόμου για την αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο στόχο αυτό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η καταξίωση, στα μάτια του έλληνα πολίτη της ελληνικής ναυτιλίας και του έλληνα ναυτικού, αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και την ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτικών μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα