ΔΕΚΟ - Διετή σύμβαση με αυξήσεις 3% φέτος και 4% το 2007

Προτείνει η κυβέρνηση
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 14:24

Διετή σύμβαση με αυξήσεις 3% φέτος και 4% το 2007 για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με ταυτόχρονο περιορισμό υπερωριών και όσων λαμβάνουν εξτρα επιδόματα, προτείνει η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Διϋοπουργικής Επιτροπής.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα χορηγηθούν αυξήσεις οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν το 3% το 2006 (και το συνολικό μισθολογικό κόστος κάτω του 5%), ενώ για το 2007 προβλέπεται αύξηση 4% στους βασικούς μισθούς και το συνολικό μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το 6%.

Στη Διυπουργική, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, εκλήθησαν εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, με πρωτεύοντα στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής εξυγίανσης και λειτουργία τους προς όφελος τόσο των εργαζομένων τόσο και των πολιτών.

Σε περίπτωση που προκύψουν διαφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και δεν συμφωνηθούν στις ΔΕΚΟ οι παραπάνω αυξήσεις, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, τον οποίο ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «κομβικό» για την κυβέρνηση, την κοινωνία και την οικονομία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο των ΔΕΚΟ, προχωρούν προσεκτικά και αποφασιστικά». «Η εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ είναι προς το συμφέρον όλων και θα προχωρήσει μέχρι το τέλος. Η προώθηση διετούς συμφωνίας για τις μισθολογικές αυξήσεις χαρακτηρίζει τόσο τις προθέσεις όσο και την ευαισθησία της κυβέρνησης», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή απόφαση της Διυπουργικής «σταθμό» για την εφαρμογή του νόμου.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να θιγούν κεκτημένα στις ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείου του και σημείωσε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ είχαν ελλείμματα συσσωρευμένα από δεκαετίες. Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και επιδοτείται. Αρα προκύπτουν ελλείμματα, παρατήρησε ο υπουργός Μεταφορών.

Όπως είπε, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες εξυγίανσης λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα των αποφάσεων, ενώ τα ελλείμματα θα περιορίζονται κατά 10% ετησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα