Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες από τη Νιγηρία
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 14:33

ΑΝΕΚΑΜΨΕ το αργό πετρέλαιο μετά την υποχώρησή του νωρίτερα σήμερα, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Royal Dutch Shell Plc και κάποιες άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, θα καθυστερήσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν να αποκαταστήσουν την παραγωγή τους στη Νιγηρία, εξ αιτίας των επιθέσεων των ανταρτών.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου, σημείωσε άνοδο 5 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 66,28 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:36 π.μ., ώρα Λονδίνου. Νωρίτερα τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 49 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 65,74 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι 17% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσε άνοδο 18 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 66,57 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Στις 3 Απριλίου, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Edmund Daukoru, είχε πει ότι το venture της Shell στη θάλασσα της χώρας ενδέχεται να αρχίσει την παραγωγή του σύντομα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τον Φεβρουάριο αποτέλεσμα των επιθέσεων ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα. Οι ταραχές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 630.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, περισσότερο του 25% της ημερήσιας παραγωγής της Νιγηρίας.

Ο Larry Osai, εκπρόσωπος της Shell στο venture της στη Νιγηρία, αρνήθηκε στις 3 Απριλίου να πει το πότε θα αρχίσει και πάλι η λειτουργία της μονάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα