Αυστραλία: Στο 5% και στα χαμηλότερα 29 ετών η ανεργία

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 07:39

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα 29 ετών υποχώρησε τον Μάρτιο η ανεργία στην Αυστραλία, καθώς οι εταιρείες λιανικής πώλησης προσέλαβαν επιπλέον υπαλλήλους μερικούς απασχόλησης, αυξάνοντας την εικοτολογία ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς η αύξηση των μισθών απειλεί με επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Η απασχόληση στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, αναρριχήθηκε κατά 27.000 θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον δείκτη ανεργίας στο 5% από 5,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα σημείωναν αύξηση κατά 10.000 και ο δείκτης ανεργίας θα παρέμενε στο 5,2%.

Τον Φεβρουάριο, ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Ian Macfarlane, προειδοποίησε ότι η χαμηλή ανεργία ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα από ότι προβλέπεται τον πληθωρισμό και είπε ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού είναι πιο πιθανόν να αυξηθούν, παρά να μειωθούν. Εκθέσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν αύξηση του δανεισμού και της κατασκευής κατοικιών, με τις εξαγωγές να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, τονώνοντας την εμπιστοσύνη ότι η οικονομία ανακάμπτει από τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 72,83 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:10 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 72,71 σεντς, που ήταν πριν από την ανακοίνωση της ανεργίας. Η απόδοση 6,25% των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, αυξήθηκε 0,02%, φθάνοντας στο 5,52%.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, διατήρησε αυτήν την εβδομάδα αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,5% για 13 ο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν στο 4,8% τον Φεβρουάριο και στην Ιαπωνία στο 4,1%, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η ανεργία τον Μάρτιο ήταν στο 11,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα