Macquarie Bank: 800 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών της Dyno

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 08:36

ΠΟΣΟΝ 1,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (800 εκατ. δολ. ΗΠΑ) άντλησε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας, Macquarie Bank Ltd. και οι συνεργάτες της από την πώληση μετοχών στο ευρύ κοινό της εταιρείας εκρηκτικών Dyno Nobel Ltd., καθώς η ζήτηση από τις μεταλλουργίες, έφθασε στα ύψη.

Οι μετοχές πουλήθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές στα 2,37 δολ. Αυστραλίας η μία, περισσότερο από την αρχική τιμή των 2,27 δολ. Αυστραλίας η μία, που επεδίωκε να αντλήσει η Dyno Nobel, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η τράπεζα και οι συνεργάτες της, πούλησαν μερίδιο 57% στην Dyno Nobel, επτά μήνες μετά την εξαγορά της από την εταιρεία επενδύσεων της Στοκχόλμης, Industri Kapital AB.

Οι πωλήσεις εκρηκτικών αυξάνονται καθώς οι μεταλλουργίες, όπως η BHP Billiton και η Rio Tinto Group αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες. Η δημόσια εγγραφή ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που έγινε φέτος στην Αυστραλία, κάλυψε τη ζήτηση για νέες μετοχές καθώς η οικονομία διανύει περίοδο ανάπτυξης για 15 ο συνεχόμενο έτος, ωθώντας τον δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Macquarie και οι συνεργάτες της κατέβαλαν 1,7 δισ. δολ. για την εταιρεία τον Σεπτέμβριο, ενώ μετά πούλησαν τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στην Orica Ltd. της Αυστραλίας, προς 685 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Η σημερινή δημόσια εγγραφή, αξιολογεί το λοιπό μερίδιο της εταιρείας στο 1,38 δισ. δολ. ΗΠΑ, αποφέροντας στην Macquarie και τους συνεργάτες της απόδοση 365 εκατ. δολ. ΗΠΑ μέσα σε επτά μήνες. Επίσης η Macquarie πραγματοποίησε κέρδη από τις αμοιβές για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Orica και από τη διαχείριση της δημόσιας εγγραφής. Η τράπεζα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αξία αυτής της απόδοσης.

Η Dyno Nobel θα έχει μια χρηματιστηριακή αξία 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας με την αυριανή έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, στο οποίο θα κατέχει την 101 η θέση, αμέσως μετά την Ansell Ltd. τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πλαστικών γαντιών για ασφάλεια, παγκοσμίως.

Οι μετοχές της Orica σημείωσαν άνοδο 7 σεντς, φθάνοντας στα 24,21 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:27 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 19%. Ο δείκτης S&P/ASX 200 αναρριχήθηκε 0,4%, φθάνοντας στις 5227,9 μονάδες και φέτος έχει σημειώσει συνολική άνοδο 10%. Οι μετοχές της Macquarie σημείωσαν άνοδο 1,2% φθάνοντας στα 68,60 δολ. Αυστραλίας η μία, ενώ φέτος έχουν σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα