Στο Μέγαρο Μαξίμου θα σπεύσουν στις 7 μ.μ. σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέα σύσκεψη με αντικείμενο το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη. Οι δύο πλευρές φέρονται να οδεύουν προς συμφωνία, πιθανότατα εντός της ημέρας.
Τα όρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη και του υπολοίπου του δανείου αποτελούν τα τρία σημεία – κλειδιά στα οποία φαίνεται να έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος.
Η πρόταση που θα διαμορθωθεί με βάση τις παραδοχές των δύο πλευρών θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στους θεσμούς.
Υπό το αυστηρό βλέμμα των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι τράπεζες έχουν κάνει σαφή την πρόθεση -από εδώ και στο εξής- να προστατεύονται πολύ λιγότεροι δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη για την προστασία των ακινήτων τους από πλειστηριασμούς. Η θέση αυτή βασίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων κινδυνεύει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, όπως συνομολόγησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Δεύτερον, απαιτείται ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα αποκαλύπτει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες που έχουν και δεν πληρώνουν.
Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιέσεις που δέχεται από τους θεσμικούς πιστωτές, οι οποίοι συνδέουν ευθέως την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και με το θετικό σήμα (της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας) προς τις αγορές, αναγνωρίζει ότι έχει μικρά περιθώρια ελιγμών σε ό,τι αφορά το διάδοχο καθεστώς για την προστασία της α’ κατοικίας. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο ανώτατο επίπεδο έχουν κάνει σαφές στους συνομιλητές τους ότι δεν είναι δυνατό το κυβερνών κόμμα να «κατέβει» στις επερχόμενες εκλογές χωρίς κάποιο στοιχείο που θα της προσφέρει ένα στοιχειωδώς θετικό αφήγημα.
Από την πλευρά τους οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας ως αναγκαίο κακό, στο πλαίσιο της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των δανείων υπό την κατοχή των ελληνικών τραπεζών, αποτελώντας αναλογικά το υψηλότερο απόθεμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, εν όψει και των ευρωεκλογών, τηρούν χαμηλούς τόνους γύρω από την Ελλάδα, η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα εκτός προγράμματος.
Κατά την τελευταία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μαξίμου είχε υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών οι οποίες συνέκλιναν - σύμφωνα με πληροφορίες - στο να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη, ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και το νέο πλαίσιο να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες και να προστατεύει την πρώτη κατοικία.
naftemporiki.gr