Στα 63 δολ. κατά μέσον όρο το αργό φέτος

Εκτιμούν 30 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 10:21

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του πετρελαίου το 2006 και στα 63 δολ. το βαρέλι, προχώρησαν οι αναλυτές, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι αναταραχές στη Νιγηρία, σε συνδυασμό με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα περιορίσουν τις εξαγωγές.

Κατά μέσον όρο, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη θα σημειώσει άνοδο 6,30 δολ. το βαρέλι, ποσοστό 11%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 30 στρατηγικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

«Η δυναμικότητα θα έχει μικρά περιθώρια αύξησης και οι κίνδυνοι των προμηθειών θα είναι μεγάλοι», ανέφερε ο Simon Wardell, αναλυτής του κλάδου της ενεργείας με την Global Insight Inc. στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλά ολόκληρο το 2006».

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τριπλάσια άνοδο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας το κόστος των βιομηχανιών, των αεροπορικών εταιρειών και όλων όσοι κινούνται με οχήματα. Στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα οι καταναλωτές είπαν ότι η εξάρτησή τους σε πετρέλαιο από το εξωτερικό αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία τους, μετά τις απώλειες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Foreign Affairs.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσε άνοδο 84 σεντς, φθάνοντας στα 67,07 δολ. το βαρέλι χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Είχε αγγίξει τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου του 2005, μετά το πέρασμα του τυφώνα Katrina που διέκοψε την παραγωγή των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό.

Πέρυσι, ο μέσος όρος τιμής του αργού ήταν τα 56,70 δολ. το βαρέλι, επίπεδα ρεκόρ για το σύνολο του έτους και 5 δολ. υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2006, μόλις πριν από τρεις μήνες.

Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα ρεκόρ των 64 δολ. το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τον μέσον όρο του πρώτου τριμήνου στα 63,48 δολ. το βαρέλι. Μέχρι και τους έξι τελευταίους μήνες, οι οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει λανθασμένα τη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού, οι οποίες αντιθέτως αναρριχήθηκαν στα ύψη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της International Energy Agency (ΙΕΑ), στις 14 Μαρτίου, οι παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 85,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος. Η φετινή άνοδος θα είναι 1,8% έναντι 1,2% πέρυσι και 3,8% το 2004, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την Κίνα.

Η IEA είπε, ότι περίπου 27,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα προέλθουν από τον ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου και στα 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως για ολόκληρο το 2006.

Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε στις 8 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψής του στη Βιέννη, να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις της παραγωγής στα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αξιωματούχοι των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ είπαν, ότι οι τιμές ήταν πολύ υψηλές για να αιτιολογήσουν μία μείωση. Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν άτυπα κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ Ενεργείας στο Κατάρ, αργότερα αυτόν τον μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα