Σκληρή γραμμή ακολουθεί η νέα διοίκηση της FF

Αγωγές κατά των Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Law Chiu Chuen, Ιωάννη Μπεγιέτη
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:37
UPD:13:37
REUTERS/Costas Baltas

Η νέα διοίκηση της FF Grοup αποφάσισε την άσκηση αγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Χονγκ Κονγκ κατά των διευθυντών της θυγατρικής εταιρείας FF Group Sourcing Limited.

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με αγωγές κατά των επικεφαλής της «αμαρτωλής» θυγατρικής στην Κίνα το (νέο) Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie επιχειρεί να βγει μπροστά στις εξελίξεις σε μια κίνηση προδραστικότητας, εάν αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των εν εξελίξει ερευνών σε Ελλάδα και Κίνα, εν όψει της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης με τους ομολογιούχους ή/και της ετεροχρονισμένης απόδοσης ευθυνών στους διαχειριστές αυτού που αποκαλείται «κακή» εταιρεία, για λόγους τακτικής.

Είναι ενδεικτικό ότι η παραπάνω απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της FF Group με επικεφαλής τον Αβραάμ Γούναρη, πρόεδρο, και τον Aναστάσιο Φράγκο, διευθύνοντα σύμβουλο (και μόνο εκτελεστικό μέλος), δεν αιφνιδιάζει. Εξάλλου, τα πορίσματα της Alvarez & Marsal (A&M) στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση αποτέλεσαν τη βάση στην οποία συνεργάζονται εδώ και μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο οικονομικός εισαγγελέας και άλλες αρχές, προκειμένου να διερευνήσουν τις πτυχές της υπόθεσης και να «δέσουν» κατηγορίες για εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Η νέα διοίκηση της FF Grοup αποφάσισε την άσκηση αγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Χονγκ Κονγκ κατά των διευθυντών της θυγατρικής εταιρείας FF Group Sourcing Limited (FFGS), οι οποίοι υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις της FFGS για τη χρήση 2017, ήτοι τους κ.κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο και Law Chiu Chuen, καθώς και κατά του οικονομικού διευθυντή της FFGS Ιωάννη Μπεγιέτη. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας, αναδείχθηκε ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων στην αναφορά ψευδών στοιχείων (διαθέσιμα, πωλήσεις, αποθέματα, κέρδη κ.ο.κ.) στις οικονομικές καταστάσεις της FFGS, ώστε αυτά να αποτυπωθούν στον ενοποιημένο ισολογισμό/ούς της μητρικής και να δείχνει εύρωστη, κερδοφόρα και με καλές προοπτικές, γεγονός που ευνοούσε δανειακές συμβάσεις με συμφέροντες όρους ή αποδοτικά για τους βασικούς μετόχους placement.

Αν και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να ψηφίζει στο χθεσινό Δ.Σ. υπέρ της παραπάνω πρότασης (ως μέλος - μη εκτελεστικό), θυμάται σίγουρα δηλώσεις του σχετικά με την ευθύνη της διοίκησης στην κινεζική δραστηριότητα, σε συνέχεια της παραίτησης του Δημήτρη και της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου (ιδρυτών της εταιρείας). Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος σε μια προσπάθεια ανάληψης της ευθύνης για την κρίση στον όμιλο, που άρχισε με την έκθεση της QCM και κλιμακώθηκε με το πόρισμα της A&M, αποχώρησε από τη διοίκηση δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «…δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου».

Η απόφαση του νέου Δ.Σ., σε συνέχεια της ζημίας που υπέστη η εταιρεία από παράνομες πράξεις και παραλείψεις των παραπάνω στελεχών, συνοδεύεται επίσης με απόφαση να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των ιδίων προσώπων στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαδικασίας ενώπιον των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων. Μάλιστα η εταιρεία επιφυλάσσεται να στραφεί στο μέλλον και κατά άλλων προσώπων, σε περίπτωση που κατά την πορεία της συνεχιζόμενης έρευνας προκύψουν σχετικές ευθύνες.

Σε συζητήσεις για τους όρους αναδιάρθρωσης
Το Δ.Σ. με την παραπάνω προσπάθεια «κάθαρσης», που αποτελεί μια (αμυντική) συνέχεια στη ροή των δικαστικών εξελίξεων σε μια συγκυρία που αναδεικνύονται ποινικές ευθύνες, κατά κάποιον τρόπο «κλείνει το μάτι» στους ομολογιούχους πιστωτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η FF Group τους υποδέχεται στην Αθήνα σε μια καθοριστική συνάντηση principal to principal. Στόχος μεταξύ άλλων είναι να οριστικοποιηθεί νέο υπόμνημα πρόσκλησης για συναίνεση τις επόμενες εβδομάδες με τους τελικούς όρους της αναδιάρθρωσης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζει να συζητά ενεργά με όλους τους πιστωτές της γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να εξασφαλίσει τη λειτουργική και οικονομική της ανάκαμψη και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους τους ενδιαφερομένους. Συνεπώς, αισιοδοξεί ότι, «εντός των επομένων εβδομάδων, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει νέο υπόμνημα πρόσκλησης για συναίνεση, το οποίο θα περιλαμβάνει τους τελικούς όρους της αναδιάρθρωσης που θα προταθεί ενώπιον νέας συνέλευσης ομολογιούχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Trust Deed».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα