Σε επίπεδα ρεκόρ ο χαλκός στη Σαγκάη

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 13:32

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη για τρίτη ημέρα, καθώς τα προβλήματα στα ορυχεία, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων, οδήγησαν τα επενδυτικά κεφάλαια στην αύξηση των αγορών του μετάλλου, καθώς επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που αποφέρουν οι μετοχές και τα ομόλογα.

Οι προβλέψεις για υψηλότερες τιμές, ωθούν τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους κερδοσκόπους σε τοποθετήσεις σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Σύμφωνα με την Barclays Capital οι τοποθετήσεις αυτών των κεφαλαίων θα αυξηθούν 38% φέτος, φθάνοντας στα 140 δισ. δολάρια.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο 1.250 γιουάν, ποσοστό 2,4% κλείνοντας στα 53.160 γιουάν (6.638 δολ.) ο μετρικός τόνος στις 3 μ.μ., τοπική ώρα, μετά την αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 53.480 γιουάν ο τόνος μέσα στην ημέρα. Ο χαλκός στο Λονδίνο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη ημέρα σήμερα και οι τιμές του μετάλλου στη Ν. Υόρκη αυξήθηκαν φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Φέτος οι τιμές του χαλκού έχουν σημειώσει άνοδο 28% στη Σαγκάη και πλέον του 30% στο Λονδίνο. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει σημειώσει άνοδο 5,1% και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκαν 45 μονάδες βάσης, στο 4,85% στις 2 Ιανουαρίου.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο έως 50 δολ., ποσοστό 0,9% φθάνοντας σήμερα στα επίπεδα ρεκόρ των 5.760 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange

Οι τιμές των μετάλλων, όπως του χαλκού και του ψευδαργύρου, που έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ φέτος, θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, εξ αιτίας των προβλημάτων στις προμήθειες, σύμφωνα με τη δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα, Credit Suisse.

Τα αποθέματα του χαλκού που ελέγχονται από τα Χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης, του Λονδίνου και της Σαγκάης, υποχώρησαν 1,4% φθάνοντας στους 167.976 μετρικούς τόνους χθες, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών, σύμφωνα με του υπολογισμούς του Bloomberg.

O χαλκός στην αγορά της Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο 1.290 γιουάν, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 53.090 γιουάν ο τόνος. Οι χρήστες του μετάλλου στην Κίνα, πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ 17% και δασμό εισαγωγής 2% για να το εισάγουν.

Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου, σημείωσε άνοδο 2,9 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ και στα 2,6250 δολ. η λίμπρα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια του μετάλλου διαπραγματεύθηκαν στα 2,6220 δολ. η λίμπρα στις 3:41 μ.μ., ώρα Σαγκάης.

Το αλουμίνιο για παράδοση Ιουνίου, έκλεισε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης 0,5% υψηλότερα στα 20.030 γιουάν ο τόνος. Τα συμβόλαια του αλουμινίου στις 7 Φεβρουαρίου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 22.930 γιουάν ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα