ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 14:46

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, όπως αναμενόταν, στο 2,5% διατήρησε σήμερα τα επιτόκια η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 2,75%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 15:30 η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε έρευνα που διεξήχθη στις 27-29 Μαρτίου και στην οποία έλαβαν μέρος 63 οικονομολόγοι, η μέση πρόβλεψη -με πιθανότητες 67,5%- είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το αναχρηματοδοτικό επιτόκιο στο 2,75%, στις 4 Μαΐου, μετά τις δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία το Δεκέμβριο και Μάρτιο, στο 2,5%.

Αν τον Απρίλιο δεν υπάρξει διαφοροποίηση επιτοκίων, η άποψη 40 οικονομολόγων είναι ότι η αύξηση θα γίνει το Μάιο, ενώ 21 θεωρούν πιθανό τον Ιούνιο και ένας τον Ιούλιο.

Σε ανάλογη έρευνα που είχε γίνει αμέσως μετά την αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο, ένας μόνο αναλυτής είχε εκφράσει πρόβλεψη για αύξηση το Μάιο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν εκτιμήσει ότι η κίνηση αυτή θα γίνει τον Ιούνιο ή αργότερα.

Στελέχη της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει κατά καιρούς για πληθωριστικούς κινδύνους επισημαίνοντας ότι τα λόγια πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.

Ο Χοσέ Μανουέλ Παράμο, στέλεχος του συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε πρόσφατα ότι «υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών και μεταξύ αυτών πρέπει να αναφερθούν δευτερογενή αποτελέσματα. Η ΕΚΤ ανησυχεί κυρίως για τις τιμές και σε περίπτωση που τα νομισματικά μεγέθη δείξουν δυναμική ανάπτυξη και αν οι τιμές στοιχείων ενεργητικού αυξηθούν, τότε αυτό θα δικαιολογεί να υπάρξουν ανησυχίες».

Από την πλευρά του ο Ιβ Μερς, επίσης μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας Λουξεμβούργου υποστηρίζει ότι το έργο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί κάνοντας λόγο για την υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας να μετουσιώσει σε πράξεις τα όσα έχει διακηρύξει, έκφραση που είχε επαναλάβει λίγο πριν από την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

«Αυτό που ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα των τιμών» και επεσήμανε ορισμένα δευτερογενή αποτελέσματα στον πληθωρισμό όπου η άνοδος των τιμών πετρελαίου διαχέεται σε μισθούς και τιμές και πρόσθεσε: «Αρχίζουμε να βλέπουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα εμμέσων αυξήσεων στις τιμές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα