Αλογοσκούφης: Με τη μέγιστη συναίνεση η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

«Βασική μας προτεραιότητα η διόρθωση της ανισορροπίας της οικονομίας»
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 16:21

Πρέπει να προετοιμάσουμε τις συνθήκες, ώστε η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να ξεκινήσει και να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει έμφαση στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ενώ -όπως είπε- ο διάλογος θα είναι μακράς πνοής και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, είπε ο υπουργός, με τη μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα πυρήνας δυναμικής ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων (ως ποσοστού του ΑΕΠ των «15» της ΕΕ), το οποίο από 75,4% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το 2005 έφθασε το 77,1% και το 2007 θα αυξηθεί στο 80%.

Αύξηση επίσης, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, σημείωσαν και το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ολες οι ανωτέρω θετικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,3% και για πρώτη φορά τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 10%.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «έκλεισε» στο 3,7% το 2005, παρά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές του πετρελαίου και την οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης.

Οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν το στόχο τους και η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, είπε, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν από μόνα τους, αλλά ήταν αποτέλεσμα του ριζικού ανασχηματισμού της οικονομίας. Αλλάζουμε, πρόσθεσε, ένα στρεβλό παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηριζόταν στην αύξηση των ελλειμμάτων και στην αύξηση του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν μεταξύ του 1994 και του 2003 κατά 25%. Οπως είπε, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν 476.000 το 1994 και το 2003 έφθασαν τους 597.000. Η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος είχε φθάσει το 110% του ΑΕΠ και ότι για την εξυπηρέτησή του δαπανώνται 10 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Βασική μας προτεραιότητα, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας, ήταν και παραμένει η διόρθωση της ανισορροπίας της οικονομίας και θα συνεχιστεί η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, με αμετάθετο στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα