Eurogroup vs επιβράδυνσης - Ζητούνται δράσεις

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:21
UPD:17:25
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι λόγοι για τη «προσωρινή» οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη είναι «πολιτικοί», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σήμερα, όπως είπε, θα συζητηθούν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και έδειξαν μία «προσωρινή επιβράδυνση» για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζεται η επιβράδυνση φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως την ιταλική και τη γερμανική. 

Οι μεγάλες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, όπως η απειλή του προστατευτισμού στο εμπόριο, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και το brexit, έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία με αποτέλεσμα να προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του περασμένου Νοεμβρίου για την ανάπτυξη.

«Ξέρουμε ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως πολιτικοί και αυτό είναι μία έκκληση για εμάς τους πολιτικούς να αναλάβουμε δράση», ανέφερε ο Σεντένο, σημειώνοντας ότι πρέπει να προσωρήσει από τη μία η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και από την άλλη η μείωση των κινδύνων που προέρχονται από το εμπόριο και το Brexit.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ιταλίας, ο Μάριο Σεντένο υποστήριξε ότι δεν θα συζητηθεί σήμερα, ωστόσο τόνισε πως «είναι ώρα για την ιταλική κυβέρνηση να υλοποιήσει έναν απαιτητικό προϋπολογισμό, που είναι κλεδί για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα».

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, μία ιδέα που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά λόγω των επιφυλάξεων που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη.

Για ένα ζήτημα «στρατηγικής» σημασίας για το μέλλον έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας πως στα θέματα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους 19 και να υπάρχουν ίδιοι πόροι, προκειμένου να επιτευχθεί «ευμάρεια» και δημιουργία «θέσεων εργασίας».

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο και να εφαρμοσουμε την απόφαση για τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε.

FT: «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα»

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επισημαίνουν πως η αλλαγή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη «χωρίς πολλές φανφάρες». Οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την λιτότητα και ακολουθούν, με αργά έστω βήματα, επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική. Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο Έρικ Νίλσεν της UniCredit, οι ευρωπαίκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν πια τους σοβαρούς κινδύνους και την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί πια να είναι ο μόνος παράγοντας στήριξης, εδικά στον δοκιμαζόμενο τομέα της βιομηχανίας.

Η Ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν είνα έτοιμη για ένα σχέδιο δραστικών φοροελαφρύνσεων και αύξησης δημοσίων δαπανών, όπως αυτό που είδαμε στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου ο θετικός αντίκτυπός του στην αμερικανική οικονομία φαίνεται να ήταν βραχύβιος. Και τούτο γιατί πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν τα μέγιστα από τις φοροελαφρύνσεις, αντί να ανταποδώσουν στηρίζοντας με επενδύσεις και προσλήψεις την πραγματική οικονομία, επέλεξαν να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους και να συνεχίσουν τις περικοπές. 

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σχεδίαζαν ήδη από τα τέλη του 2018 δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ για το 2019- που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του αμερικανικού σχεδίου τόνωσης, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΔΝΤ. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ωστόσο, σηματοδοτεί πρόοδο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, FT



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα