ΕΚΤ: Παράθυρο για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 17:56
UPD:18:05

«Η άποψη των χρηματαγορών πως μια αύξηση του επιτοκίου θα ήταν πολύ πιθανή την αμέσως επόμενη φορά που θα δοθεί αυτή η δυνατότητα (σσ. η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Μαΐου), δεν αντικατοπτρίζει τις οπτικές του 18μελούς διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας».

Τα παραπάνω δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ίσως να εξεταστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας τον προσεχή Ιούνιο.

O κ. Τρισέ ανέφερε ακόμη ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη είναι ισορροπημένοι βραχυπρόθεσμα, αν και οι υψηλές τιμές πετρελαίου και οι ανισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις θέτουν μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε -όπως αναμενόταν- αμετάβλητο το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (βασικό επιτόκιο), στο 2,5%. Αμετάβλητα διατήρησε και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο 3,5% και 1,5% αντίστοιχα.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το πρακτορείο Reuters, οι 60 από τους 63 αναλυτές που συμμετείχαν, ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το επιτόκιο της αμετάβλητο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενώ οι 40 από τους 63 ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιό της τον επόμενο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα