Στην ανάγκη πραγματοποίησης ενός ψηφιακού άλματος αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Βασίλης Ασημακόπουλος σε δηλώσεις του με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτη Τεχνολογικής Ετοιμότητας (Network Readiness Index).
Ο Δείκτης Τεχνολογικής Ετοιμότητας, που παρουσιάζει κάθε έτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αποτυπώνει τη δυνατότητα των χωρών να επωφεληθούν σε όλο το εύρος της οικονομίας και της κοινωνίας από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η Ελλάδα χάνει εννέα θέσεις στη διεθνή κατάταξη μεταξύ της περιόδου Ανοιξη 2003 - Ανοιξη 2004, ενώ χάνει άλλη μια θέση μεταξύ της περιόδου Ανοιξη 2004-Ανοιξη 2005 (ήταν 34η το 2003 και 43η το 2005).
Από την ανάλυση της Ειδικής Γραμματείας για την ΚτΠ προκύπτουν τρία κύρια συμπεράσματα:
- Βασική προωθητική δύναμη για τη βελτίωση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αποτέλεσε η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και η οποία ενίσχυσε τον ανταγωνισμό.
- Χώρες όπως το Ισραήλ, η Φινλανδία και η Ισπανία βελτίωσαν τη θέση τους λόγω της ποιότητας του εκπαιδευτικού τους συστήματος, καθώς και λόγω της διαθεσιμότητας κεφαλαίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Η σημαντικότερη παράμετρος που βελτίωσε την κατάταξη επιμέρους χωρών ήταν η απαγκίστρωσή τους από την αποσπασματική αντιμετώπιση των τεχνολογιών πληροφορικής. Οπου οι νέες τεχνολογίες αξιοποιήθηκαν δυναμικά ως βασικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας και της κοινωνίας, εκεί τα αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάταξης των χωρών ήταν περισσότερο εντυπωσιακά.