Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο

Μεικτές τάσεις στη Wall Street
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές στην Ευρώπη, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο, μετά τις δηλώσεις του Τρισέ, οι οποίες υποβάθμισαν τις πιθανότητες για μια αύξηση το Μάιο. Στη Wall Street, οι τάσεις ήταν μεικτές, ενώ ο TOPIX στην Ιαπωνία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 14 ετών.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ευνοήθηκαν στην Ευρώπη, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, «πάγωσε» τις προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων το Μάιο. Αλλά τα κέρδη ήταν μέτρια, καθώς η κεντρική τράπεζα άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια αύξηση τον Ιούνιο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2%, στις 1.381,80 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 6.031,39 μονάδες, με άνοδο 0,04%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.222,36 μονάδες με κέρδη 0,03% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 6.045,70 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,03%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ τα 14 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης ενισχύθηκαν. Οι αγορές θα μπορούσαν να επωφεληθούν μόνον προσωρινά από τις δηλώσεις του Τρισέ, διότι μια αύξηση το Μάιο έχει ήδη προεξοφληθεί, δήλωσαν αναλυτές.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια, ο Τρισέ δήλωσε πως οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα δεν συμφωνούν με τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Αυτό ευνόησε τις τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks, ο οποίος υποχωρούσε πριν από την ομιλία του κ. Τρισέ, τελικά έκλεισε με κέρδη 0,5%. Ο τίτλος της ABN Amro ανέβηκε κατά 1% και της Commerzbank κατά 2%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι τεχνολογικές μετοχές. Ο τίτλος της SAP ανέβηκε κατά 3,6%, μετά την αναβάθμισή της από την ABN Amro.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης TOPIX έκανε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 χρόνων περίπου (από το Νοέμβριο του 1991), ενώ ο Nikkei άγγιξε τα υψηλότερα από τις 11 Ιουλίου 2000.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα