Προσδοκίες νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2001 19:23
UPD:19:40

Η απρόσμενη αύξηση του δείκτη ανεργίας στο 4,5% τον περασμένο Απρίλιο στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις ελπίδες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed στην προσεχή τακτική της συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαϊου.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια νέα μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατά πενήντα μονάδες βάσης, καθώς επανέρχονται οι φόβοι περί επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο χάθηκαν 223.000 θέσεις εργασίας - οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1991 - με αποτέλεσμα ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 4,5%, από 4,3% το Μάρτιο, και έναντι 4,4% που εκτιμούσαν αναλυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ερευνητικής εταιρείας Challenger, Gray & Christmas, οι επιxειρήσεις προσπαθώντας να αντιδράσουν στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας περιόρισαν τις θέσεις εργασίας κατά 165.564 τον Aπρίλιο, έναντι 162.867 απολύσεων που έγιναν το Mάρτιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων που έχει καταγραφεί από το 1993, όταν ξεκίνησε η σxετική έρευνα για το συγκεκριμένο μέγεθος.

Η προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve ασκεί, προς το παρόν, θετική επίδραση στα αμερικανικά χρηματιστήρια, όπου αυτήν την ώρα επικρατούν ανοδικές τάσεις. Ο δείκτες Nasdaq και Dow Jones, οι οποίοι άνοιξαν σήμερα με σημαντικές απώλειες, ενισχύονται αυτήν την ώρα κατά 0,46% και 0,36% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα