Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε έξι έτη οδεύει ο χαλκός

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 13:20

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, οδεύοντας να σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη σε μια εβδομάδα και σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών, εξ αιτίας των προβλημάτων στις προμήθειες, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων. Ο ψευδάργυρος διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και τα συμβόλαια του χρυσού αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών στη Ν. Υόρκη.

Η ζήτηση για το βιομηχανικά και τα πολύτιμα μέταλλα αυξάνεται, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια αυξάνουν τις αγορές εμπορευμάτων, από ασήμι ως ζάχαρη. Τα κεφάλαια που επενδύουν σε εμπορεύματα θα αυξηθούν φέτος 38% στα 140 δισ. δολ., σύμφωνα με την Barclays Capital.

O χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, βρισκόταν στα 5.812 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9:52 π.μ. στο London Metal Exchange. Νωρίτερα, είχε σημειώσει άνοδο 55 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 5.830 δολ. ο τόνος, επίπεδα ρεκόρ που άγγιξε για τρίτη ημέρα. Ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε στα 2.866 δολ. ο τόνος και ο χρυσός για παράδοση Ιουνίου, έφθασε στα 603,10 δολ. η ουγγιά και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1981, στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

O χαλκός που χρησιμοποιείται σε καλώδια και αγωγούς, σημείωσε αυτήν την εβδομάδα άνοδο 7,8%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 1999. Οι απεργίες στα ορυχεία σε Μεξικό και Μυανμάρ, τροφοδοτούν τις ανησυχίες, ότι, η παραγωγή θα υστερήσει φέτος της ζήτησης.

Η παραγωγή στο ορυχείο La Caridad, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο του Μεξικό της Grupo Mexico SA, έχει σταματήσει δύο εβδομάδες, λόγω της απεργίας των εργαζομένων. Στις 5 Απριλίου, η Ivanhoe Mines Ltd. του Καναδά ανακοίνωσε ότι το venture χαλκού που έχει στη Μυανμάρ, πρώην Μπούρμα, σταμάτησε προσωρινά τον Μάρτιο και ότι η παραγωγή, μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ.

Στις 5 Απριλίου, οικονομικοί αναλυτές της Credit Suisse, είπαν ότι η ζήτηση θα υπερβεί την παραγωγή φέτος κατά 100.000 τόνους.

Τα αποθέματα που ελέγχουν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάης, υποχώρησαν 18% τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στους 167.030 τόνους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

O χρυσός για παράδοση Ιουνίου στη Ν. Υόρκη, σημείωσε άνοδο 29% από τις αρχές Νοεμβρίου κατά ένα μέρος επειδή η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ώθησε τους επενδυτές να επενδύσουν αλλού εξασφαλίζοντας τα κεφάλαιά τους έναντι της επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε έως 68 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 67,26 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη. Στις 8:59 π.μ. στο Λονδίνο, το πετρέλαιο βρισκόταν στα 67,30 δολ. το βαρέλι, 25% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα