DBRS: Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά κατοικίας

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 10:35
UPD:10:36
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά κατοικίας διαπιστώνει η DBRS. Όπως σημειώνει σε σχόλιό της, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν οριακή αύξηση τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018, μετά τη συνεχή πτώση που κατέγραφαν από το 2008, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2017 και εκτιμάται πως αυτό θα επαναληφθεί το 2018.

Εάν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί η DBRS αναμένει η ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών να ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει στο σχόλιό της, μία καθοριστικής σημασίας συμβολή στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας είναι θα ήταν η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης διαχρονικά στην Ελλάδα.

Ήδη μια ανάκαμψη των οικοδομικών αδειών οικοδόμησης σε ορισμένες αγορές σηματοδοτεί την αρχή μιας τέτοιας ανάκαμψης από το σημερινά χαμηλά επίπεδο, προσθέτει η DBRS.

Η DBRS προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας λόγω της φορολογικής επιβάρυνσης των ελληνικών νοικοκυριών, του υποτονικού στεγαστικού δανεισμού, της επιδείνωσης του δημογραφικού και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Όπως επισημαίνει, ο ρυθμός αύξησης θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας, την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης και την απλούστευση του φορολογικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με την DBRS η απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις συναλλαγές ακινήτων, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και μια πιθανή μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας θα έδινε ώθηση στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα