Δεν αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ το Μάιο

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 09:54

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΕΣ ήταν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κεντρικών τραπεζιτών για την πορεία των επιτοκίων σε σχέση με την οικονομία και το ευρώ, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και της Ασίας στη Βιέννη.

Η ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται σε σταθερό δρόμο όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων από το Δεκέμβριο όταν κατέστησε αυστηρότερη τη νομισματική πολιτική της, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι, απαντώντας στις προειδοποιήσεις Ασιατών ότι άτακτες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αποσυντονίσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλον Τρισέ ανέφερε ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα στο παρελθόν και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

Ο Γκι Καντέν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αυξάνονται «σταδιακά» για τη συγκράτηση του πληθωρισμού χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη. «Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυροποίηση της οικονομίας από τη μία και τον κίνδυνο του πληθωρισμού από την άλλη, θα πρέπει να ζυγίσουμε ξανά τη νομισματική πολιτική μας», τόνισε ο Καντέν.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την απόφαση του Τρισέ να μην αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα έκφραση «κοινής λογικής», ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γκέριτ Ζαλμ θεωρεί ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη δεν βρίσκονται ακόμη σε ουδέτερο επίπεδο και ότι αναμένεται να αυξηθούν σε αυτό το επίπεδο, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ισχυροποιείται.

Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Νομισματική Πολιτική, Χοακίμ Αλμούνια, πιστεύει ότι το σημερινό επίπεδο του ευρώ δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας για τους εξαγωγείς, ούτε και πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα