Brexit: Πόσο θα υποτιμηθεί η στερλίνα σε περίπτωση no deal

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 12:01
UPD:12:04
REUTERS/© Phil Noble / Reuters

H στερλίνα θα ανατιμηθεί από 2% έως 5% εάν η Βρετανία αποχωρήσει με συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα υποτιμηθεί από 5% έως 10% σε περίπτωση μη συντεταγμένου Brexit.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών στην αγορά συναλλάγματος, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, με λιγότερο παό δύο μήνες να απομένουν έως την ημερομηνία εξόδου. Η έντονη αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το «διαζύγιο», έχουν ήδη θέσει υπό πίεση τη βρετανική οικονομία, αλλά και έχουν επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα. 

Η αντίδραση σε μία αρνητική εξέλιξη όπως φαίνεται θα είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι  σε μία θετική. Και τούτο όπως εξηγούν οι αναλυτές έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγορές θα περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή πριν προχωρήσουν σε sell off σε περίπτωση no deal. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, θα έχουμε λοιπόν απότομη υποτίμηση. Αντιθέτως σε περίπτωση συμφωνίας τα κέρδη για το βρετανικό νόμισμα θα έρθουν πιο σταδιακά και θα είναι μικρότερα. 

Στο καλό σενάριο πάντως, υπολογίζεται ότι σε έναν μήνα από τώρα η στερλίνα θα είναι στα 1,31 δολάρια, σε έξι μήνες στα 1,35 δολάρια και σε ένα χρόνο στα 1,40 δολάρια. 

Σήμερα το βρετανικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά, κοντά σε χαμηλά δύο εβδομάδων, με τους επενδυτές να ζυγίζουν από την μία τα άκρως απογοητευτικά δεδομένα για την δραστηριότητα στους κλάδους μεταποίησης, υπηρεσιών και κατασκευών και από την άλλη νέες πληροφορίες για πιθανή καθυστέρηση στο Brexit. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης διεξάγουν μυστικά συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο για την αναβολή του Brexit έως τις 24 Μαΐου και όχι στις 29 Μαρτίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Υπό τις συνθήκες αυτές η στερλίνα κυμαίνεται στα 1,2954 δολάρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα