Γερμανία: Νέα απροσδόκητη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες και σενάρια ύφεσης

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 11:09
UPD:11:11
REUTERS/CHINA DAILY

Η αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό οδήγησε σε νέα απροσδόκητη πτώση τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Δεκέμβριο και επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους ακόμη και για ύφεση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική αρχή, οι παραγγελίες για αγαθά «made in Germany» υποχώρησαν τον Δεκέμβριο 1,6%, έναντι προσδοκιών για αύξησή τους 0,3% και ύστερα από πτώση 0,2% τον προηγουμένο μήνα. 

Οι παραγγελίες από πελάτες εκτός Ευρωζώνης έκαναν βουτιά 5,5%, ενώ και οι τοπικές παραγγελίες ήταν μειωμένες κατά 0,6%. «Με την παγκόσμια οικονομία να κατεβάζει ταχύτητα και το πολιτικό ρίσκο να ανεβαίνει, είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στο κοντινό μέλλον» σχολίασε στο Reuters ο Αλεξάντερ Κρούγκερ, οικονομολόγος της Bankhaus Lampe. 

Συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι παραγγελίες αυξήθηκαν, αλλά μόλις 0,3%.Να σημειωθεί ότι η έρευνα του Ifo την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, με τους συμμετέχοντας να επικαλούνται τις ανησυχίες για το Brexit και τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.

Άλλα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πιέσεις. Οι πωλήσεις λιανικής για παράδειγμα κατέγραψαν τον Δεκέμβριο την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και 11 χρόνια, στέλνοντας το μήνυμα ότι και τα νοικοκυριά έχουν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι η  απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ και οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται. 

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους εφετινούς ρυθμους ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1% από 1,8%. Μερίδα αναλυτών φοβάται ότι η επίδοση θα είναι ακόμη χειρότερη. Η επιβράδυνση της οικονομίας σημαίνει εν των μεταξύ και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο προϋπολογισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με έλλειμμα 25 δισ. ευρώ έως το 2023.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα