Νέο τοπίο στην πώληση της Forthnet

Στις πιστώτριες τράπεζες η καταστατική μειοψηφία της εταιρείας
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 23:46
UPD:23:46

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ως κίνηση που θα βοηθήσει τον σχεδιασμό τους για την πώληση της Forthnet, ασκώντας της μεγαλύτερο έλεγχο, ερμηνεύεται η αύξηση του ποσοστού που κατέχουν στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) συνολικά από 32,7% σε περίπου 36%, μέσω της μετατροπής ομολογιών σε μετοχές.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις με τις Vodafone και Wind συνεχίζονται, ωστόσο δεν υφίσταται ένδειξη ότι έχουν εισέλθει σε μια τελική ευθεία ώστε να ξεκινήσει να διαμορφώνεται-γράφεται μια συμφωνία. Η εκτίμηση είναι πως για να προχωρήσουν δύσκολες αποφάσεις, όπως π.χ. η ένταξη της Forthnet σε κάποια διαδικασία εξυγίανσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι χρειάζεται να αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό το επόμενο διάστημα, έχοντας την καταστατική μειοψηφία, να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνελεύσεως για αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.  

Περίπτωση να υποχρεωθούν οι τράπεζες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβούν σε δημόσια πρόταση, έπειτα από τη διαμόρφωση του ποσοστού τους πάνω από το 33,33%, δεν φαίνεται πιθανή. Λαμβάνεται ως δεδομένο ότι έχουν ήδη ελέγξει πολλαπλώς την άποψή τους που είναι ότι δεν δρουν συντονισμένα, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Forthnet, οι τέσσερις τράπεζες μετέτρεψαν συνολικά 8.723.237 ομολογίες που αντιστοιχούν σε ισάριθμες νέες μετοχές. Η πρώτη αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017, όταν οι τέσσερις τράπεζες είχαν μετατρέψει τμήμα του ομολογιακού δανείου των 70 εκατ. ευρώ σε μετοχές και είχαν αποκτήσει το 32,7% των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Η επόμενη απόφασή τους ήταν να αναθέσουν στη Nomura International τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση της εισηγμένης, διαδικασία που ξεκίνησε στο τέλος του 2017 και διαρκεί έως και σήμερα.  

Η αύξηση του ποσοστού των τραπεζών αλλάζει και τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων. Το ποσοστό του δημοσίου της Τυνησίας μέσω της μαλτέζικης GO PLC (ανήκει στην κρατική Tunisia Telecom) διαμορφώνεται σε 14,4%, όπως και της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair). Η Crystal Almond (μητρική της Wind) κατέχει ποσοστό 21,3% και η Vodafone 4,1%.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα