Δύσκολη εξίσωση η πώληση της Forthnet

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 14:24

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Προς την κατεύθυνση να βρεθεί κοινός τόπος για να υπάρξει τελική συμφωνία για την εξαγορά της Forthnet συνεχίζουν να κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών - μετόχων της εισηγμένης και των ενδιαφερομένων, Vodafone και Wind, ωστόσο θεωρείται απίθανο αυτό να συμβεί έως το τέλος του μήνα (η προθεσμία που είχε τεθεί).

Ένα καλό σενάριο θα είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα επόμενα βήματα που θα φέρουν πιο κοντά τη λύση. Σε αυτήν τη φάση θεωρείται δεδομένο πως πωλητής και αγοραστής είναι πρόθυμοι για την εξαγορά, η οποία όμως χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση.

Ο δανεισμός και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στο 6μηνο 2018, τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία 447,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια είναι 255 εκατ. και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές 96,8 εκατ.) δυσχεραίνουν την άσκηση της αποτίμησής της. Την ίδια στιγμή πρόκειται για μια επιχείρηση που εξυπηρετεί 672 χιλ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχοντας ετήσια έσοδα περί τα 290 εκατ. ευρώ και μεγάλες ζημιές ως τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η διοίκησή της προφανώς δεν επιθυμεί την εξαγορά της από τις Vodafone και Wind, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη συγχώνευσή της.

Αποτελεί ερώτημα αν οι τράπεζες, οι οποίες όλες μαζί ελέγχουν το 32,8% της Forthnet (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11%, Alpha Bank 7,7%, Αττικής 0,4%), είναι σε θέση να επιβάλουν την άποψή τους στους υπόλοιπους μετόχους, μεταξύ των οποίων είναι η Go PLC με 15,2% και η Massar Investments LLC με 15,2%. Μικρό ποσοστό διατηρεί το κρατικό ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας), κάτι που σημαίνει ότι λόγο, έστω και μικρό, θα έχει και η κυβέρνηση.

Η Vodafone και η Wind κατέχουν το 4,4% και το 22,2%, αντίστοιχα, της Forthnet. Έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν ενεργά στις γενικές συνελεύσεις και δεν έχουν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (δεν θα μπορούσαν άλλωστε, καθώς είναι ανταγωνιστές). Θεωρείται δύσκολο να αλλάξουν αυτήν τη στάση τους στην παρούσα φάση.

Τις επόμενες μέρες στο μεταξύ αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την ακρόαση που έχει διεξαγάγει, έπειτα από το αίτημα της Forthnet, για να υποχρεωθούν Cosmote και Vodafone να προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία μαζί της, ώστε να γίνει εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Για να μπορέσει η Forthnet να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, έστω βασιζόμενη στα δίκτυα των άλλων παρόχων, θα χρειασθεί να επενδύσει ορισμένα κεφάλαια και με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα τα εξασφαλίσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα