Σε επίπεδα ρεκόρ χαλκός και ψευδάργυρος στο Λονδίνο

Στα υψηλότερα 17 ετών το νικέλιο
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 13:04

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χαλκός για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οδηγώντας το ράλι των μετάλλων, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αποδόσεις τους, θα υπερβούν αυτές των μετοχών και των ομολόγων. Ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και το νικέλιο έφθασε σε επίπεδα, στα οποία είχε να αγγίξει εδώ και 17 χρόνια.

Η παύση της παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και ολόκληρη την Ασία, αυξάνουν επικίνδυνα το έλλειμμα της παραγωγής και τα πολύτιμα μέταλλα, ωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου να προβούν σε αγορές. Τα επενδυτικά κεφάλαια στα εμπορεύματα προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από το 1/3 στα 140 δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με την Barclays Capital.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 190 δολ., ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 5.915 δολ. ο μετρικός τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 5.910 δολ. στις 9:11 π.μ. στο London Metal Exchange. Ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε 79 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 2.890 δολ. ο τόνος, αφού νωρίτερα άγγιξε τα 2.900 δολ., για πρώτη φορά στα χρονικά. Το νικέλιο σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 17.525 δολ. ο τόνος, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1989.

Ο δείκτης Goldman Sachs Commodity Index, που περιλαμβάνει τον χαλκό, τον ψευδάργυρο και τον χρυσό, σημείωσε πέρυσι άνοδο 20%, διπλάσια της ανόδου του δείκτη των αμερικανικών μετοχών S&P 500. οι δείκτες των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, οδήγησαν φέτος τους επενδυτές σε απώλειες περίπου 1,6%, σύμφωνα με τους δείκτες της Merrill Lynch & Co.

Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχει το LME υποχώρησαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεδρίασης σε ποσοστό 8,3%, φθάνοντας στους 111.800 τόνους. Το ύψος τους είναι λιγότερο από την παγκόσμια κατανάλωση τριών ημερών. Τα αποθέματα στο LME, μειώθηκαν 53% πέρυσι στους 267.650 τόνους, ίσα με την παγκόσμια κατανάλωση λιγότερη των 10 ημερών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα