Ιταλία: Μετά τη μεταποίηση και οι υπηρεσίες σε τροχία συρρίκνωσης

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 11:27
UPD:11:44
REUTERS/TONY GENTILE

Με τις χειρότερες ενδείξεις ήρθε το 2019 για την ιταλική οικονομία. Τον Ιανουάριο ο τομέας υπηρεσιών της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ συρρικνώθηκε, ύστερα από δύο μήνες ασθενικής ανάτπυξης. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν το σενάριο που θέλει την ιταλική οικονομία να παγιδεύται σε στασιμότητα φέτος, μετά την τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,5 τον Δεκέμβριο. Αναλυτές, που συμμετείχαν σε μίνι δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 50 μονάδες- ακριβώς στο όριο, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Ο επιμέρους δείκτης των νέων δραστηριοτήτων στον κλάδο υποχώρησε από τις 51,4 στις 50,8 μονάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής για την μεταποίηση έδειξαν συρρίκνωση του κλάδου για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο και δη με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2013. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Σύνθετος Δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 48,8 από 50 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα