BP- Rosneft: Πώς διπλασίασαν τα κέρδη τους το 2018

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 11:02
UPD:11:08
REUTERS/Suzanne Plunkett

Χρυσό έτος αποδείχθηκε το 2018 για την βρετανική BP και τη ρωσική Rosneft, παρά τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Η βρετανική πετρελαιοβιομηχανία είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 65% το τέταρτο τρίμηνο και να διπλασιάζονται στο σύνολο του έτους, υπερβαίνοντας με άνεση τον πήχυ των προσδοκιών. 

Η εξαγορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων σχιστολιθικού πετρελαίου της BHP αποδείχθηκε τονωτική ένεση για την παραγωγή, τα έσοδα και τα κέρδη της BP. Έτσι το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της σκαρφάλωσαν στα 3,5 δισ. δολάρια, έναντι στόχου για 2,63 δισ. δολάρια και ύστερα από κέρδη 2,11 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2017. 

Για το σύνολο του έτους παρήγαγε κέρδη ύψους 12,7 δισ. δολαρίων έναντι κερδών 6,17 δισ. δολαρίων το 2017. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν κέρδη ύψους 11,88 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά τη ρωσική Rosneft, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε το τέταρτο τρίμηνο, είδε τα κέρδη της στο σύνολο του 2018 να υπερδιπλσιάζονται στα 549 δισ. ρούβλια, από 222 δισ. το 2017. Η εταιρεία έχει πάντως να αντιμετωπίσει έναν σημαντικό πονοκέφαλο τώρα, αυτόν της Βενεζουέλας. Όπως ανακοίνωσε παρακολουθεί στενά τα project της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για τα project Petromiranda, Petrovictoria, Petromonagas, Boqueron και Petroperija, τα οποία αναπτύσσει από κοινού με την PDVSA. .

 Αξίζει να σημειωθεί ότι άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουν εμφανίσει επίσης για το 2018 η Royal Dutch Shell και οι αμερικανικοί κολοσσοί Exxon Mobil και Chevron. Oι μεγάλες ανεξάρτητες πετρελαιοβιομηχανίες της Δύσης έχουν πετύχει να αυξήσουν αισθητά τα κέρδη τους την τελευταία τετραετία,παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά. 

Περικοπές κόστους, πωλήσεις ενεργητικού και έμφαση στις πιο επικερδείς δραστηριότητες έχουν βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα