Η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στη Ν.Δ. για τις τράπεζες

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 16:24
UPD:16:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΩΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στην Νέα Δημοκρατία και την κριτική που άσκησε για τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες. Το γραφείο Τύπου του υπουργείο σημειώνει ότι δεν υπήρξε δήλωσε περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά υπογραμμίστηκε η σημασία της μείωσης των κόκκινων δανείων. Καλεί δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις ανακεφαλαιοποίησης του 2012 και του 2014 

«Η ΝΔ συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του ψεύδους και ανευθυνότητας» σχολίαζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής. Αντίθετα, τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και ν’ απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» προσθέτει.

Αντί η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μέσα σε 2 χρόνια φόρτωσε στους φορολογούμενους 33,8 δισ. ευρώ για την 1η (2012-13) και τη 2η (2014) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κουνά και το δάκτυλο, συνεχίζει η ανακοίνωση, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι εξαιτίας της αδράνειας και των πολιτικών της ΝΔ, το 2014 περισσότερο από το 1/3 των δανείων έφθασε να είναι «κόκκινο».

«Οικονομία σε κατάρρευση, κοινωνία σε ασφυξία και τράπεζες αδύναμες να ανταποκριθούν στο χρηματοδοτικό ρόλο τους. Αυτή την «κληρονομιά» άφησε ο κ. Σαμαράς στη χώρα, αυτή υπερασπίζεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Τα δεδομένα είναι απλά και τα γεγονότα αδιάψευστα και συντριπτικά» επισημαίνει και δίνει απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

 Ερώτημα πρώτο: Πόσο ήταν το ύψος των κόκκινων δανείων το 2014 και πόσα επιχειρηματικά δάνεια είχαν ρυθμιστεί έως τότε;

Απάντηση: Το ύψος των κόκκινων δανείων το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 97,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 45 περίπου δισ. από το Δεκέμβριο του 2011 που ήταν 52,3 δισ.

Ο αριθμός μάλιστα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ρυθμίστηκαν ήταν μόλις τέσσερα (4) με βάση το ισχύον, τότε, νομοθετικό πλαίσιο.

Ερώτημα δεύτερο: Ποιο είναι το ύψος των κόκκινων δανείων σήμερα και πόσα έχουν ρυθμιστεί;

Απάντηση: Τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 δισ. από τη στιγμή που την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα περίπου το 1/4 των οφειλετών (χιλιάδες επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους με ευνοϊκό τρόπο και χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Ας κρατήσει, λοιπόν, η ΝΔ το υποτιθέμενο σχέδιο της στα συρτάρια, ούτως ή άλλως δεν θα κληθεί ποτέ να το εφαρμόσει» καταλήγει. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα