E.E.: Βάζει φρένο στις εισαγωγές χάλυβα, για να μην «πλημμυρίσει» η αγορά

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 15:32
UPD:15:39
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Με περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς στο μέταλλο. 

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για ένα «τσουνάμι» εισαγωγών χάλυβα από το εξωτερικό, καθώς οι παραγωγοί αρκετών χωρών, που είχαν ουσιαστικά αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά λόγω της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθούσαν να ανακατευθύνουν την παραγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως ανακοινώθηκε θα εφαρμοστεί σύστημα ποσοστώσεων σε 26 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα. Όταν θα συμπληρώνονται οι ποσοστώσεις ανά κατηγορία, θα επιβάλλεται δασμός 25% στην εισαγόμενη ποσότητα. Υιοθετούνται επίσης συγκεκριμένοι περιορισμοί για τις μεγάλες  χώρες- εξαγωγείς. 

Τα μέτρα μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ έως και τον Ιούνιο του 2021. Ενδιαμέσως οι ποσοστώσεις θα αυξηθούν κατά 5% τον Ιούλιο του 2019 και ξανά στον ίδιο βαθμό έναν χρόνο αργότερα, εφόσον δεν έχουν ανατραπεί τα δεδομένα στην αγορά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Μάρτιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, ο όγκος των εσιαγωγών στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί αισθητά. Κύριες χώρες προέλευσης είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότιος Κορέα, η Τουρκία και η Ουκρανία. 

Η ένωση χαλυβουργιών Eurofer, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η ArcelorMittal, η κορυφαία χαλυβουργία του πλανήτη και η γερμανική ThyssenKrupp, υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις αποφάσεις. Ωστόσο η ευρωπαϊκή ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών, ACEA, κάνει λόγο για μέτρα προστατευτισμού. 

naftemporiki.gr 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα