Moody's: Θετική η επιστροφή στις αγορές, μένουν οι προκλήσεις

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 14:06
UPD:14:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

H  επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρέους με την έκδοση πενταετούς ομολόγου είναι θετική για το αξιόχρεο της χώρας, επισημαίνει o Moody's.

Ο οίκος αναφέρει  ότι η πρώτη έκδοση χρέους της Ελλάδας μετά το τέλος των μνημονίων, με την οποία αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, αντανακλά την βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη επιστροφή στις αγορές για χρηματοδότηση.

Οι αναλυτές του οίκου εξηγούν πως χάρη στο σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 26,5 δισ. ευρώ και τη στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο του 2018 εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές. 

Προσθέτουν ωστόσο ότι η η χώρα βρίσκεται ακόμη ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, όπως οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και ένας αδύναμος τραπεζικός κλάδος με υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζουν «credit positive» την έκδοση του 5ετους. Υπενθυμίζεται ότι ο Moody's (ο πλέον αυστηρός των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης) βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με «B3», έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση (investment) με θετική προοπτική. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα