Κέρδη τριετίας έφερε στις διεθνείς μετοχές ο Ιανουάριος

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 18:07
UPD:18:08
REUTERS/STAFF

H απόφαση των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, Federal Reserve και EKT, να βάλουν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων έχει προσφέρει ισχυρό στήριγμα στα ομόλογα, αλλά και έχει προκαλάσει ανάμεικτα συναισθήματα στις αγορές μετοχών. Και τούτο γιατί από τη μία εντείνει τους φόβους για το πόσο σοβαρή είναι η επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, αλλά από την άλλη γεννά κάποιες ελπίδες για νέα στηρίγματα από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι περισσότεροι αναλυτές ποντάρουν σε διατήρηση της έντονης μεταβλητότητας, που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος του 2018.  

Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε πάντως στο μεγαλύτερο διάστημά του ιδιαίτερα γενναιόδωρος με τους επενδυτές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Ιndex, που παρακολουθεί την πορεία των 47 μεγαλύτερων αγορών στον κόσμο, έχει ενισχυθεί 7% τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1990 και συνολικά την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2015. 

Σήμερα πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές πάτησαν «φρένο» με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει μικρή πτώση και τους επενδυτές να δείχνουν την προτίμησή τους στο κρατικό χρέος.

Στη Wall Street η εικόνα είναι μεικτή. Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου των Facebook, Alibaba και άλλων διαδικτυακών και τεχνολογικών εταιρειών οδηγούν τον Νasdaq σε άνοδο μεγαλύτερη του 1,1%. Αντιθέτως ο Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της Wall Street καταγράφει πτώση 0,3%. Ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ενισχύεται 0,5% και ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τον Ιανουάριο με κέρδη 7,6%. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα