Τα άκρως απογοητευτικά δεδομένα για την Ευρωζώνη, αλλά και συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, που αναγκάζουν ΕΚΤ και Federal Reserve σε αλλαγή σχεδίων και μεταθέτουν για το απώτερο μέλλον τις αυξήσεις επιτοκίων, δημιουργούν ανησυχία στις αγορές μετοχών της Ευρώπης και στρέφουν τους επενδυτές στα ομόλογα.
Η εικόνα δεν είναι διαφορετική ούτε στην ελληνική αγορά. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει σήμερα νέα πτώση έξι μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,87%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο. Το δημόσιο προσβλέπει βεβαίως σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, χάρη στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον.
Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει νέα πτώση δύο μονάδων βάσης στο 0,162%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Κατά δύο έως τέσσερις μονάδες υποχωρούν οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις τιμές τους αντστοίχως να επιδίδονται σε ράλι.
Ακόμη και η Ιταλία βλέπει την απόδοση του ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί τέσσερις μονάδες στο 2,54% από 2,60% την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς τα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, να περιορίσουν την «όρεξη» των επενδυτών.
Την ίδια ώρα οι δείκτες στα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο ή παρουσιάζουν οριακή μεταβολή. Πτώση 0,2% παρουσιάζει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Oριακές απώλειες για τον γερμανικό DAX, σταθερός ο γαλλικός CAC 40, απώλειες 0,6% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο και 0,5% για τον IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,4% στις 633 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο Γ.Δ. είχε καταγράψει άνοδο έως και 0,5%.
Tις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών, με απώλειες 1,6%.
naftemporiki.gr