Ευρωζώνη: Σε ναδίρ 4 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 12:19
UPD:12:28
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Με τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τετραετίας αποχαιρέτισε το 2018 η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. 

To τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους το ΑΕΠ των 19 χωρών, που μοιράζονται το ευρώ, αναπτύχθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 1,2% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Τα στοιχεία απογοητεύουν, αλλά δεν εκπλήσσουν, καθώς έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ είναι οι μεγάλοι ασθενείς. Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε στασιμότητα, ενώ η Ιταλία εισήλθε σε τεχνική ύφεση. Οι οικονομίες του ευρώ αισθάνονται τις πιέσεις του πολιτικού ρίσκου, αλλά και των εμπορικών αντιπαραθέσεων. 

Οι χαμηλές ταχύτητες και το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να βάλει στον πάγο τα όποια σχέδια για αύξηση των επιτοκίων. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πρόσφατα παραδέχθηκε ότι τα μακροικονομικά δεδομένα είναι πιο αδύναμα από ό,τι υπολόγιζαν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. 

Οι αγορές περιμένουν τώρα νέα στήριξη από την ΕΚΤ στη μορφή των φθηνών δανείων. Ωστόσο ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα, η νομισματική πολιτική δεν αρκεί. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να σηκώσουν το δικό τους μερίδιο της ευθύνης με μεταρρυθμίσεις, αλλά και νέο μίγμα στη δημοσιονομική πολιτική. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα