Ομόλογα: Το QE έφυγε, έρχεται... η FED προς στήριξη της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 10:44
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τα ομόλογα της Ευρωζώνης δεν έχουν ανάγκη την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έχουν τη στήριξη... της Federal Reserve. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους, όπου μετά τον τερματισμό του QE, οι αποδόσεις των τίτλων όχι μόνο δεν επιδίδονται σε ράλι, όπως προειδοποιούσαν οι ειδικοί, αλλά υποχωρούν συνεχώς- ακόμη και για τους πιο αδύναμους «μαθητές» της νομισματικής ένωσης. 

Σήμερα η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας καταγράφει νέα πτώση δύο μονάδων βάσης στο 0,162%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Ακολουθεί ουσιαστικά την χθεσινοβραδινή υποχώρηση της απόδοσης του αντίστοιχου αμερικανικού ομολόγου σε ναδίρ τριών εβδομάδων. Και αυτή ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα του σήματος, που έστειλε η Fed στις αγορές ότι ύστερα από τις δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, φέτος επιλέγει την.. παύση. 

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα βλέπει την ανεργία στις ΗΠΑ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο. Αλλά δεν μπορεί πια να αγνοήσει ούτε τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής Τραμπ στις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας ούτε και το γεγονός ότι σύσσωμη η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα εν μέσω όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων. Δεν μπορεί επίσης να μην υπολογίσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ και τον αυξημένο δανεισμό που απαιτεί η χρηματοδότησή του. 

Η Fed δεν χάρισε βεβαίως από μόνη της τον καλύτερο μήνα στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα εδώ και τρία χρόνια. Η ελκυστικότητά τους ενισχύεται από την πεποίθηση ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο θα διατηρήσει σε αρνητικό έδαφος τα καταθετικά επιτόκια (-0,4) και στο μηδέν το βασικό επιτόκιο δανεισμού, αλλά και θα προσφέρει νέες τονωτικές ενέσεις στη μορφή φθηνών δανείων (TLTROs).

Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή όταν η κορυφαία ευρωπαϊκή οκονομία, η Γερμανία, είναι στο χείλος της τεχνικής ύφεσης, όταν οι δύο επόμενες, Γαλλία και Ιταλία έχουν παγιδευθεί σχεδόν σε στασιμότητα και όταν η εικόνα για το Brexit αντί για να ξεδιαλύνει, θολώνει ολοένα και περισσότερο. Τα κακά νέα για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία παραδόξως αποδεικνύονται καλά για τα ομόλογα. 

Κάπως έτσι, σε μία χρονιά, που οι χώρες της Ευρωζώνης, ετοιμάζονται να βγουν στις αγορές για να δανειστούν 881 δισ. ευρώ, ακόμη και τα κράτη του Νότου- Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα- εξασφάλισαν ισχυρότατη ζήτηση για τις εκδόσεις, που πραγματοποίησαν μέσα στον Ιανουάριο. 

Εξαιρετικά αυξημένη φαίνεται να είναι η «όρεξη» των Ασιατών επενδυτών, που σύμφωνα με στοιχεία του Reuters κάλυψαν το 12% των αγοραστών στην πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ισπανικού ομολόγου. Ακολούθησαν Αμερικανοί και Καναδοί επενδυτές με μερίδιο 6,5%. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει 18 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Μάρτιο του 2018. 

Επίσης για πρώτη φορά από το 2016 είχαμε τον Ιανούαριο ταυτόχρονη πτώση στις αποδόσεις γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών ομολόγων.  

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα