San Miguel: Επιδιώκει μεγαλύτερες εξαγορές

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 08:52

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ εξαγορές επιδιώκει η San Miguel Corp., η εταιρεία ποτών και τροφίμων των Φιλιππίνων, η οποία αγόρασε την National Foods Ltd. της Αυστραλίας, αντί του ποσού του 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) πέρυσι.

«Η San Miguel ψάχνει τις πολλές ευκαιρίες που τις έχουν παρουσιαστεί», ανέφερε ο Ramon Ang, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, μιλώντας χθες προς τους δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Σκοπός μας είναι η εξαγορά και άλλων εταιρειών και το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται σε εταιρείες μεγαλύτερες της National Foods».

Η San Miguel, που εδρεύει στη Μανίλα και παρασκευάζει τις εννέα από τα 10 μπουκάλια μπύρες που πωλούνται στις Φιλιππίνες, αγοράζει εταιρείες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της στην ντόπια αγορά μπύρας. Η επέκτασή της, ύψους 3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ, ξεκίνησε το 2000 και επέδρασε στο χρέος της εταιρείας καθώς και στην αύξηση του οικονομικού της κόστους.

Αυτό, επηρέασε την ανάπτυξη των κερδών της πέρυσι, αφού τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 3%, φθάνοντας τα 9,15 δισ. πέσος (179 εκατ. δολ.) και με τον χαμηλότερο ρυθμό, από το 2001, όταν η εταιρεία εμφάνισε μείωση 5,7% των κερδών της.

Πέρυσι η εταιρεία έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά της, αυτήν της National Foods Ltd., της μεγαλύτερης εισηγμένης γαλακτοκομικής εταιρείας της Αυστραλίας στο Χρηματιστήριο. Αργότερα στο έτος, αγόρασε τη μεγαλύτερη εταιρεία κονσερβοποίησης ανανά του κόσμου, την Del Monte Pacific Ltd., αντί του ποσού των 420 εκατ. δολαρίων.

Εως τις 30 Σεπτεμβρίου το χρέος της San Miguel ήταν 175 δισ. πέσος έναντι 76 δισ. πέσος που είχε στα τέλη του 2000. «Το χρέος της εταιρείας δεν αποτελεί πρόβλημα, επεσήμανε ο Ang, και θα συνεχίσουμε να εξαγοράζουμε εταιρείες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα