Reliance Petroleum: Εως 1,9 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 10:49

ΠΟΣΟΝ έως και 83,7 δισ. ρουπίες (1,9 δισ. δολ.) κατά τη δημόσια εγγραφή της ενδέχεται να αντλήσει η Reliance Petroleum Ltd., με στόχο τη χρηματοδότηση της αύξησης της δυναμικότητας δυΐλισης.

Οι επενδυτές ενδέχεται να προσφέρουν για την αγορά μετοχών του σκέλους της Reliance Industries Ltd. στο ανώτατο σημείο της κλίμακας και από τις 62 έως τις 57 ρουπίες ανά μετοχή, σύμφωνα με οκτώ οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η πώληση μετοχών ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 21 Απριλίου.

Η Reliance Industries κέρδισε περισσότερα από 7 δισ. δολ. από το 1999, αποτέλεσμα κατά ένα μέρος και της ζήτησης για καύσιμα και χημικά από την Ασία, που ώθησαν ανοδικά τα κέρδη από την επεξεργασία του κάθε ενός βαρελιού αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.

Η νέα μονάδα θα κερδίσει τουλάχιστον 2 δολ. το βαρέλι για την επιπλέον επεξεργασία αργού πετρελαίου σε καύσιμα, έναντι του κέρδους που πραγματοποιεί σήμερα το εργοστάσιο της Reliance Industries. Η τελευταία κέρδισε 9,1 δολ. σε κάθε βαρέλι το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αυτό το κέρδος ήταν 10,4 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με την έκθεση της SBI Capital Markets Ltd. στις 3 Μαρτίου, η Reliance Petroleum ενδέχεται να έχει κέρδος 10,11 δολ. ανά βαρέλι το 2010 και 10,33 δολ. το βαρέλι το 2011. Η εταιρεία μέχρι το 2010 ενδέχεται να λειτουργεί στο 95% της δυναμικότητάς της και στο 100% το επόμενο έτος.

Η Reliance Petroleum σχεδιάζει να κατασκευάσει μία μονάδα η οποία θα επεξεργάζεται 580.000 βαρέλι πετρελαίου ημερησίως.

Μετά την πώληση των μετοχών, η Reliance Industries θα κατέχει το 80% της Reliance Petroleum.

Κατά την πώληση μετοχών που αρχίζει αύριο η Reliance Petroleum σχεδιάζει να διαθέσει 1,35 δισ. μετοχές. Στις 3 Απριλίου, άντλησε 27 δισ. ρουπίες από την πώληση 450 εκατ. μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές, όπως τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια προς 60 ρουπίες ανά μετοχή.

Εκτός της πώλησης μετοχών η Reliance Petroleum σχεδιάζει να δανειστεί 3,5 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του διυλιστηρίου. Ηδη έχει εξασφαλίσει 1,5 δισ. δολ. μέσω επταετών και δεκαετών δανείων που εξασφάλισε από 14 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ABN Amro Holding NV, της Bank of America Corp., τη Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., της BNP Paribas SA, της Calyon και της Citigroup Inc., σύμφωνα με ανακοίνωσή της στης 15 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα