Alfa: 2,1 δισ. δολ. για το μεγαλύτερο μέρος της Pyaterochka

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 11:59

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Ρωσίας, αντί ποσού 2,1 δισ. δολ. σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία έκλεισε η Alfa Group του δισεκατομμυριούχου Ρώσου, Mikhail Fridman.

Η OAO Pyaterochka, της Αγίας Πετρούπολης, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα συγχωνευθεί με την εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων ZAO Perekriostok της Alfa, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Pyaterochka. Η Alfa θα είναι ο κύριος μέτοχος στη διευρυμένη εταιρεία.

Η Pyaterochka θα αποκτήσει το σύνολο της Perekriostok με την καταβολή 300 εκατ. δολ. και την έκδοση 63,2 εκατ. μετοχών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Alfa συμφώνησε να αγοράσει ακόμη 58 εκατ. μετοχές της Pyaterochka από τους ιδρυτές της αντί του ποσού του 1,18 δισ. δολαρίων.

Η συγχώνευση έρχεται σε μία εποχή που ανταγωνισμός αυξάνεται στη ρωσική αγορά, καθώς η Metro AG, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο και τρίτη σε μέγεθος της Γαλλίας, Αuchan SA, επεκτείνονται. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων στην αγορά της Ρωσίας. Οι εταιρίες που συγχωνεύονται είχαν το 2005 συνδυασμένες πωλήσεις ύψους 2,4 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συγχωνευμένη εταιρεία θα αριθμεί 880 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και 413 που λειτουργούν με franchising. Οι πωλήσεις της ενδέχεται να αγγίξουν τα 6 δισ. δολ. το 2008, αναφέρει η ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της Perekriostok, Lev Khasis θα γίνει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του νέου ομίλου.

Ο Fridman, 42 ετών και ο πέμπτος πλουσιότερος Ρώσος, διοικεί την Alfa μαζί με τους επίσης δισεκατομμυριούχους German Khan και Alexei Kuzmichev. Ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της OAO VimpelCom, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ασύρματης τηλεφωνίας της Ρωσίας και κατέχει το 1/4 της TNK-BP του ρωσικού venture με την BP Plc. H Alfa μάχεται με την Telenor ASA για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της VimpelCom.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα