Ομόλογα: Σε χαμηλό τετραμήνου η απόδοση του 10ετούς

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 11:56
UPD:12:14
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ήπια αποκλιμάκωση εμφάνιζε το πρωί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, στον απόηχο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Παρόμοια εικόνα και για το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, που βρίσκεται κοντά σε χαμηλό εξαμήνου εν μέσω φημολογιών ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση 5ετούς τίτλου στο άμεσο μέλλον.

Η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου. Στόχος αυτή τη φορά είναι η έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση ποσού της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους με στόχο την άντληση έως και 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019.

Όπως δήλωσε ο αναλυτής της DZ Bank Ντάνιελ Λεντζ στο Reuters, σε γενικές γραμμές η Αθήνα διαθέτει ένα ισχυρό «μαξιλάρι» ρευστότητας, ωστόσο είναι πάντα ένα καλό νέο όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει στις αγορές. Σύμφωνα με τον αναλυτή της DZ Bank, όλοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μια νέα συμφωνία τώρα θα δείξει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο για μελλοντική ανάπτυξη.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα επιτόκια των ομολόγων δεν εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις και εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, με φόντο τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και τις ανησυχίες για μια παγκόσμια εμπορική διαμάχη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται αυτήν την ώρα (11.40) στο 4,08%, καταγράφοντας οριακή πτώση μισής μονάδας βάσης, ενώ νωρίτερα υποχώρησε και στο 4,07%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 387 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές της Tradeweb, έδειξαν ότι το 5ετές ομόλογο της χώρας διαπραγματευόταν νωρίτερα στο 2,85%, κοντά στο χαμηλό εξαμήνου 2,83% της περασμένης εβδομάδας.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητη στο 0,20%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς παραμένει επίσης σταθερή στο 0,60%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου δεν εμφανίζει διακυμάνσεις και διαμορφώνεται στο 1,31%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,67%, καταγράφοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 247 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας παραμένει σταθερό στο 1,23%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να παραμένει επίσης αμετάβλητη στο 1,65%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,75%, καταγράφοντας πτώση μίας μονάδας βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα