Θέμα χρόνου –ενδεχομένως και ωρών- είναι η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Στόχος αυτή τη φορά είναι η έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση ποσού της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους με στόχο την άντληση έως και 7 δις. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019.
Η αγορά κρίνεται ως ιδιαίτερα «ρηχή» κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολη τόσο η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων όσο και η μείωσή τους. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά. Μόνο το τελευταίο δίμηνο –και ειδικά μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Κομισιόν και στην ιταλική κυβέρνηση- το spread του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά περίπου 0,7% με αποτέλεσμα να κινείται τώρα στην περιοχή του 4-4,1%.
Ο στόχος είναι το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθεί το 5ετές, να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,5-3,75% ώστε να είναι τουλάχιστον μια μονάδα χαμηλότερο από το επίπεδο έκδοσης του προηγούμενου 5ετούς (Ιούνιος 2014).
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που «επικοινωνεί» ο ΟΔΔΗΧ στις τακτικές επαφές που γίνονται με τους επενδυτές, είναι το μεγάλο αποθεματικό ασφαλείας. Μάλιστα, το «μαξιλάρι» θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την προσθήκη των αποθεματικών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Οι επικεφαλής των φορέων, έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 25 Φεβρουαρίου για να μεταφέρουν τα κεφάλαια στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Το σύνολο των διαθεσίμων, εκτιμάται ότι επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 2 ετών κάτι που επικαλείται και ο ΟΔΔΗΧ στην επιχειρηματολογία του για να καθησυχάσει τους όποιους φόβους των αγορών.
naftemporiki.gr