Σ. Αραβία: Με επενδύσεις 425 δισ. σε υποδομές ετοιμάζεται για τον «κόσμο χωρίς πετρέλαιο»

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 07:58
UPD:08:53
EPA/IAN LANGSDON

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου του για την ανάπτυξη των υποδομών και της βιομηχανίας στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρουσιάσει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ήδη προωθεί την μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη ιστορία του βασιλείου. 

Το Ριάντ σχεδιάει να επενδύσει 1,6 τρισ. ριάλ (425 δισ. δολάρια) σε σιδηροδρομικά δίκτυα, αεροδρόμια και βιομηχανικά project έως το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να περιορίσει δραστικά την εξάρτησή του από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ο υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σήμερα, Δευτέρα, ενδέχεται να υπογραφούν περί τις 70 συμφωνίες αξίας 200 δισ. ριάλ στο πλαίσιο του σχεδίου.

«Είναι αρκετά φιλόδοξο, αφορά μία περίοδο άνω των 10 ετών και επομένως έχουμε το χρόνο να το κάνουμε» δήλωσε ο Αλ Φαλίχ στην τηλεόραση του Bloomberg. «Όλα αυτά θα συμβούν ενώ χτίζουμε την οικονομία μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε» τόνισε. 

Σημειώνεται ότι οι υποδομές του βασιλείο- από τα οδικά δίκτυα έως τα δίκτυα ύδρευσης- βρίσκονται στην 40η θέση μεταξύ των υποδομών 140 χωρών, που εξετάζει η Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το Ριάντ, αν και η ισχυρότερη δύναμη του ΟΠΕΚ, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τα τελευταία χρόνια ότι θέλει από τώρα να είναι προετοιμασμένο για έναν «κόσμο χωρίς πετρέλαιο». 

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα