Ομόλογα: Στο 4,09% υποχωρεί η απόδοση του 10ετους, με το βλέμμα σε Βουλή και τράπεζες

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 16:27
UPD:16:30
REUTERS/JOHN SIBLEY

Traders work at their desks at CMC Markets in London, Britain, January 16, 2019. REUTERS/John Sibley

Σημαντκή υποχώρηση παρουσιάζει η απόδοση του ελληνικού ομολόγου 10ετους διάρκειας στην ΗΔΑΤ σήμερα, χάρη και στο ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται συνολικά στην Ευρωζώνη για το κόστος δανεισμού των κρατών- μελών. Τα βλέμματα των επενδυτών μένουν πάντως σταθερά στραμμένα και στις πολιτικές εξελίξεις, μετά και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου επηρεάζει σίγουρα το κλίμα και στις αγορές, με το βασικό ερωτηματικό να είναι εάν θα έχουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ή θα επιλέξει η κυβέρνηση τις πρόωρες κάλπες. 

Λίγο μετά την κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή πάντως, η απόδοση του 10ετους υποχωρεί κατά 1,37% ή 6 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 4,09%. 

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει στα σκαριά την έκδοση πενταετούς ομολόγου, μετά και τις άκρως επιτυχημένες εκδόσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και εν μέσω εκτιμήσεων, που ανοίγουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον δρόμο και για τη δική μας επιστροφή στις αγορές. Ωστόσο θέλει να διασφαλίσει πρώτα ότι οι συνθήκες θα είναι οι ιδανικές, ώστε να πετύχει υψηλή ζήτηση και ευνοϊκό επιτόκιο. Αυτό γνωρίζει καλα ότι θα εξαρτηθεί και από τα τεκταινόμενα στην εγχώριο πολιτική σκηνή.

Καίριος παράγοντας θα είναι και η προώθηση των σχεδίων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Όσο πιο σύντομα οριστικοποιηθούν και τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να περιορίσουν το βάρος αυτό, τόσο πιο σύντομα θα ανοίξει και ο δρόμος για τις αγορές.  

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα