Αρχίζει η διαπραγμάτευση για πώληση της Forthnet

Την πρόταση των Vodafone-Wind προέκριναν οι πιστώτριες τράπεζες
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 11:59

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
 
Έπειτα από διαδικασία που διαρκεί περίπου έναν χρόνο, η υπόθεση της Forthnet εισέρχεται σε νέα φάση. Μεταξύ των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου, από τις Vodafone-Wind και από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, οι πιστώτριες τράπεζες, συνεπικουρούμενες από τον σύμβουλό τους (Nomura) επέλεξαν τις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται για τη διεκδίκηση της Forthnet, για να ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, με διάρκεια έως το τέλος Ιανουαρίου.

Όπως εκτιμάται, για να υπάρξει τελική συμφωνία μπορεί να χρειασθεί ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα του επόμενου χρόνου. Επίσης, δεν θεωρείται δεδομένο ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι επιτυχής και αυτό για μια σειρά από λόγους.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο, ακόμα και αφού κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές πριν από ενάμιση μήνα, πληροφορίες από τις Πειραιώς, Alpha, Εθνική ανέφεραν ότι καμιά από τις δύο προτάσεις δεν είναι ικανοποιητική. Την ίδια στιγμή δεν υφίσταται τρίτη πρόταση (ή αν υπάρχει δεν έχει τα αναγκαία χαρακτηριστικά) ώστε να διαφαίνεται μια εναλλακτική πορεία για την προς πώληση τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Ο τραπεζικός δανεισμός της Forthnet θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ο βραχυπρόθεσμος ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ και ο μακροπρόθεσμος σε 42 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της ανέρχονται σε 96,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της αγγίζουν τα 447,4 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο φέτος τα έσοδά της σημείωσαν μείωση 3,3%, ενώ το τελικό της αποτέλεσμα (μετά από φόρους) ήταν ζημιές 17,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της (σχετική αναφορά στα αποτελέσματα 6μήνου) οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες (από το τέλος Ιουνίου 2018) είναι περίπου 28 εκατ. και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ακόμη, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της δραστηριότητάς της έχει εκσυγχρονίσει ελάχιστα το δίκτυό της, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών. 

Πληροφορίες ως προς την πρόταση που έχουν κάνει οι Vodafone-Wind αναφέρουν ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν θετικά, θα προχωρήσουν σε μοίρασμα των συνδρομητών της Forthnet, ενώ τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας άλλης εταιρείας, ώστε να διατίθενται στις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Η εκτίμηση είναι ότι Vodafone-Wind, όπως και ο Αντέννα που δεν βρίσκεται πλέον στη διαδικασία, ζήτησαν από τις τράπεζες σημαντικό κούρεμα των υποχρεώσεων της προς πώληση εταιρείας. Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, υπήρξε και η εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 106B του πτωχευτικού κώδικα, ως τρόπος για την αντιμετώπιση των χρεών της.

Κρίσιμη παράμετρος στην όλη υπόθεση είναι η απόφαση των αρμόδιων αρχών ως προς το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού από τον περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών παιχτών από τέσσερις σε τρεις. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προαναφερόμενες τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο του 32,4% της Forthnet έπειτα από κεφαλαιοποίηση τραπεζικών της υποχρεώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ποσοστό περίπου 26,5% κατέχουν ήδη οι Vodafone-Wind, οι οποίες ασχολούνται με την προς πώληση εταιρεία από το 2012. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα